Прочитај ми чланак

КАКАВ ПРЕМИЈЕР ТРЕБА СРБИЈИ: Кога после Вучића?

0

Србија ће за два месеца добити новог премијера, када ће са тог места на Андрићев венац отићи нови председник Србије Александар Вучић.

Спекулације о томе ко ће бити Вучићев наследник започете су и пре него што су окончани председнички избори, у игри је више имена, али према речима наших саговорника, постоји низ предуслова које будући премијер мора да испуни…

 

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, изјавио је да нови премијер мора бити „личност спремна да се ухвати у коштац са економским и привредним изазовима“.

– За то је потребна одлучна, способна и агилна особа која ће решавати проблеме у сарадњи с председником државе – рекао је јуче Вукосављевић, додајући да ће у законском року бити одлучено ко ће бити нови председник Владе Србије. Он је навео да је и сам, као и већина грађана Србије, чуо различите гласине и спекулације, којима је обухваћена већина министара.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић за „Ало!“ каже да је веома битно да будући премијер има дугогодишње политичко искуство.

– То мора да буде човек од поверења председника Вучића, неко ко има доста политичког искуства, кредибилитет и знање, неко ко је лојалан политичкој филозофији коју је пројектовао премијер Вучић. Премијер ће бити неко из владајуће странке или коалиције, неко ко може да обезбеди континуитет политике коју је спроводио Алекадандар Вучић. Тај неко мора да буде спреман да уложи напор и посвети се економској стабилизацији, укупној друштвеној стабилизацији и безбедности. На спољном плану мора да негује добросуседске односе, да буде спреман за решавање отворених питања дијалогом, да буде посвећен регионалној сарадњи, а на глобалном плану да води балансирану политику, политику неутралности уз наставак европског пута и, наравно, да одржава добре односе са Русојом и Кином – каже наш саговорник.

Брнабићева: Заједно до имена премијера

Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе, изјавила је јуче да нема никакву информацију о томе ко ће бити нови премијер.

– Погледала сам насловне стране свих медија данас, они су прогласили најмање три премијера. Не бих даље коментарисала – казала је Брнабић. Упитана да ли је заинтересована за премијерско место, Брнабићева је рекла да не жели да прича о томе. – Сешћемо сви заједно, претпостављам. То је његова одлука (Александара Вучића). Он ће као председник дати прилику некоме да направи владу – рекла је Брнабић.

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић мишљења је да би било добро да нови премијер буде експерт за финансије.

– Уколико Вучић остане шеф СНС-а и уколико задржи политичке полуге моћи, онда премијер треба да буде особа која има ауторитет експерта. Пошто су економске теме нешто што је у фокусу потреба грађана, економски експерт би био пожељан. Неко ко разуме функционисање светског и нашег тржишта. Неко ко се разуме у макрофинансије. Неко ко зна како размишљају инвеститори, страни, али и домаћи. Неко ко ће успети да повећа перформансе и потенцијале Србије како бисмо постали земља приватне иницијативе, малих и средњих предузећа, породичних фирми, али и дестинација за велике инвеститоре – каже Крстић.

Палма: Још нема разговора о председнику Владе

Председник Јединствене Србије и народни посланик Драган Марковић Палма изјавио је јуче да се још није разговарало о будућем премијеру, али да ће о томе одлучити актуелни премијер и будући председник Александра Вучић. Он је на седници Скупштине града рекао да Вучић најбоље зна ко може најбоље да обавља ту функцију.