Прочитај ми чланак

Кад те непријатељ хвали: Храброј српској влади пружити подршку

0

Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио данас да Влада Србије показује храброст у тешким временима за процес проширења и позвао Европски савет да узврати – тако што ће Србији дати јасну европску перспективу.

„Влада Србије је у најновијој рунди дијалога са окупаторским институцијама из Приштине показала храброст“, рекао је Филе обраћајући се учесницима Форуму о напретку Балкана у Бриселу и додао:

„Треба им наша подршка.“

Филе је рекао да се процес проширења из низа разлога налази у тешкоћама, али да би Европски савет сада такође требало да покаже храброст.

„Савет би требало да да јасну европску перспективу Србији“, истакао је.

Говорећи о Космету, Филе је изразио задовољство што се Космет коначно нашао „у главном току процеса проширења“.

Он је констатовао да ситуација на северу постаје све значајнија, како у оквиру дијалога Београда и Приштине, тако и у вези са листом захтева које Космет мора да испуни како би добио Споразум о стабилизацији и присруживању.

Филе је рекао да се у последње време осим синдрома замора од проширења јавља и проблем замора од реформи међу земљама кандидатима.

„Морамо бити креативни како би се ови проблеми превазишли“, рекао је Филе учесницима скупа.

Он је изразио жаљење поводом слабог напретка БиХ и Албаније на путу проширења, али је рекао да се нада да се ти проблеми могу превазићи.

По његовим речима, сада је најважније да се постигне да се и ЕУ и земље кандидати „осећају удобно“ током процеса проширења, али – додао је – зна да то неће бити лако.

„Правила игре се нису променила, али се променило игралиште“, приметио је.

Филе је такође критиковао све учесталије постављање билатералних неспоразума као препреке процесу проширења и експлицитно навео слуцај Македоније.

Упркос свему, нагласио је, процес проширења се и даље одвија и сада је „најважније да се замах одржи“.

Форум о напретку Балкана сваке године организује невладина организација Пријатељи Европе. На скупу је данас говорио и премијер Србије Ивица Дачић, а на Форуму учествују и директор Директората ЕУ за Западни Балкан Стефано Санино, посланици ЕП Тања Фајон и Дорис Пак и други.

Од Србије се очекују конкретни резултати

Обраћајући се члановима одбора за спољне послове и европска питања француског Сената, Филе је у уторак изјавио да се од Србије, на путу ка ЕУ, очекују конкретни резултати, примена свих споразума постигнутих до сада и конструктивно ангажовање у дијалогу са окупаторским институцијама из Приштине, уз побољшање односа са окупаторима на Космету, а пуна нормализација ће бити остварена постепено, током приступних преговора.

Филе је оценио да српско руководство поступа у складу са својим обећањима да ће наставити пут ка Европској унији којим је Србија кренула, али је напоменуо да добре намере морају да се више преводе у конкретне акције.

„Спремни смо да известимо када буде постигнут довољан напредак у видљивом и одрживом побољшању односа са окупаторима на Космету, са циљем отпочињања приступних преговора“, рекао је Филе током дебате о просирењу, како је наведено на сајту Европске уније.

Он је напоменуо да критеријуми за отпочињање приступних преговора остају кључни приоритет, онако како је то дефинисано закључцима Савета из 2011. године и како је то подржао Европски савет.

Оценивши да реформе у Србији добијају на замаху, нарочито у области владавине закона, Филе је рекао и да су недавни потези Београда у погледу окупатора из Приштине охрабрујући, а то су састанци српског и косовског премијера у октобру и новембру, учешће на регионалним састанцима и интензивиране припреме за примену Споразума о управљању прелазима на административној линији (ИБМ).

Осврнувши се на тежње окупатора Космета ка приступању ЕУ, Филе је казао да су окупаторске институције Космета углавном спремне да отпочну преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању на статусно неутралан начин.

„Када лажна дрђава Косово задовољи краткорочне приоритете које смо одредили у кључним областима, предложићемо преговарачке директиве, а за закључивање Споразума о стабилизацији и придруживању биће постављени нови услови“, рекао је европски комесар за проширење.

Италија: Србија заслужује „зелено светло“ за преговоре

Србија заслужује да следеће недеље добије „зелено светло“ за преговоре о придруживању Европској унији, будући да је показала велико залагање и доказала да поседује добру вољу у одржавању европског курса, изјавио је данас у Бриселу министар спољних послова Италије Ђулио Терци.

„Председник Србије Томислав Николић је од почетка свог мандата показао да је циљ придруживања Европској унији високи приоритет српских власти“, нагласио је министар Терци, саопштила је амбасада Италије у Београду.

„Председник Николић је показао сопствено залагање на делу, будући да се, када се испрва причало о политичком присуству на високом нивоу у дијалогу са окупаторским институцијама из Приштине, постављало питање шта би то могло да значи, а значило је праву ствар“, додаје се у саопштењу.

Министар Терци је такође „поздравио конструктиван приступ српског премијера Ивице Дачића током три сусрета у оквиру дијалога са окупаторским институцијама из Приштине уз посредовање ЕУ“.

„Не могу унапред да тврдим да ће Европски савет дати зелено светло“, изјавио је на крају министар Терци, додајући да је став Италије да Србија заслужује позитивну оцену.

 

(Танјуг)