Прочитај ми чланак

Јутарњи лист: Повратак ћирилице у Вуковар и још 20 општина

0

Влада Хрватске не намерава да одустане од политике двојезичности, упркос притисцима из дела удружења бранитеља и неких правашких странака и то значи повратак ћирилице у Вуковар и још 20 општина хрватске у којима, према последњем попису, Срби чине једна трећину становништва, пише Јутарњи лист.

Чињеница је да у Вуковару живи 34,8 одсто српског становништва, више од једне трећине, а то значи са постоји законски услов за увођење двојезичних натписа, рекли су Јутарњем листу званичници владе.

То значи да ће у 2013. у Вуковару увести двојезичност и сви завнични натписи на јавним институцијама, полицији, пошти, као и називи улица и тргова биће и на латиници и на ћирилици.

Исто тако, најновији подаци пописа становништва потврдили су да у Хрватској има још двадесетак општина у којима припадници српске мањине чине више од трећине становништва и да су и ту испуњени формални предуслови за увођење двојезичних натписа у Војнићу, Вргинмосту, Плашком, Удбини, Кореници, Грачацу, Негославцима и још десетак мјеста у источној Славонији, на Банији, у Лици и Далмацији.

Увођење двојезичности у складу је с Уставним законом о правима националних мањина, као и Хелсиншком повељом, који члановима мањина гарантирају права на коришћење и истицање властитог језика и писма, подсећа лист.

Такође подсећа да су се Италијани у Истарској жупанији без већих проблема изборили за двојезична права, иако их је много мање од трећине у становништва Истре, а да нова употреба ћирилице наилази на отпоре.

У Влади, међутим, тврде да не намеравају да одустну од спровођења закона.

– У овој се земљи закони се морају спроводити и верујем да ће тако бити и у граду Вуковару. Закон о употраби језика и писма је јасан, а онима који то проблематизују желим само рећи да су се хрватски бранитељи борили да тамо буде хрватски грб, а не да не буде нешто што не би требало бити. Желим исказати спремност Владе да се и у том делу закон о употреби језика и писма националних мањина спроведе – изјавио је хрватски министар управе Арсен Баук, преноси лист.

 

(Фонет)