Прочитај ми чланак

Јово Бакић:Власт се унередила од страха.Ја бих заиста волео да их јурим по улицама

0

Социолог Јово Бакић изјавио је, коментаришући спот на Пинку у ком је назван идеологом насиља, да се власт "унередила од страха".

Иако је у споту злоупотребљена његова изјава од пре неколико година, Бакић каже да су у питању речи иза којих стоји и данас. „Ја бих заиста волео да их јурим по улицама и мислим да ће се то и десити“, рекао је Бакић за портал Н1.

Foto: Printscreen

Пинк је, наиме емитовао спот у ком Бакића оптужује да је идеолог насиља, а више представника опозиције таргетира као насилнике. На почетку спота је и Бакићева изјава од пре неколико година у којој каже: „Ја бих волео да постоји критична маса и да их јуримо, волео бих да их јуримо по улицама…“

Бакић наводи да није нимало изненађен овим спотом:


„То је очекивано. Не можете ви од једног режима који је потпуно криминализован очекивати неко културно понашање које би било у складу са нормама цивилизованог друштва. Тако да Пинк је ту да врши пропаганду и да заглупљује“, истиче социолог и додаје:

„То је једна духовна тровачница и нормално је да та духовна тровачница ради пуном паром све време у корист режима јер су симбиотички везани, не могу једно без другог. Нисам изненађен и нисам уопште погођен јер се то од њих очекује. У неку руку ми и прија. Кад вас неко недостојан презире и напада то показује да нешто и вредите“.

Бакић истиче и да је сасвим извесно да се режим уплашио.

„Употребили су речи које сам рекао пре неклико година иза којих стојим и данас. Ја бих заиста волео да их јурим по улицама и мислим да ће се то и десити, макар ја не био ту, можда ме смрт претекне…Они ће бити јурени по улицама. То је више него извесно. Кажем и данас то што сам рекао пре неколико година, али они, да би монтирали су искористили моје речи за тај мали урадак пропагандни. То је, наравно, од њих опет очекивано. Унередили су се од страха и онда су морали да нешто у раде и у тој нервози направили су пропагандни спот“, истакао је он.

Додаје да њихово бирачко тело може да буде тиме задовољно, али да ипак у овом друштву постоји нешто што није њихово бирачко тело. „А и у њиховом бирачком телу, надам се, има разумних људи“, каже.

На питање да ли се емитовање овог спота може протумачити као пребацивање одговорности за раст насиља у друштву и покушај да се одбрани Пинк да Жељка Митровића не би гризла савест, одговара одрично.

„Није могуће. Он нема савест, као што нема савест ни његов налогодавац. Читав режим је дубоко криминализован и ту никакве савести нема, ту постоји само нагон за самоодржање пошто знају да је за њих власт исто што и слобода и онда су спремни на све“, рекао је Бакић.