Прочитај ми чланак

Вучићев спин: Београдски избори у опасности

0

Уочи београдских избора за које је председник државе Александар Вучић рекао да ће бити 2. јуна, власт свакодневно говори да их је опозиција већ изгубила. Наводно иза свега стоје истраживања јавног мњења која према речима напредњака потврђују да је за опозиционаре главни град нерешива енигма, док председник каже да се Београд променио и да опозиција то не разуме. Ипак, математика је неумољива - опозиција може да победи уколико се уједини, што су потврдили и неки раније избори.

Док се чека епилог тог да ли ће београдски избори бити спојени са локалним широм Србије, напредњаци су увелико у кампањи. Обилазе хаусторе, ходнике деле флајере, броје гласаче (и оне фантомске), а у кампањи им помаже и њихов најмоћнији члан, председник Александар Вучић.

Неретко у својим наступима, у паузи између надгледања радова на путевима и разговора са светским званичницима Александар Вучић поручује опозицији да нема чему да се нада и да ће Београд остати напредњачки.

У недавном пресеку истраживања јавног мњења, Александар Вучић је рекао да је читао анализе НДИ и рекао да ће опозиција изгубити изборе.

Поручио је опозицији да је пала, а да бирачи не желе њихову политику.

„Имам више истраживања, и по сваком су пали. Они имају своје лимите у Београду. Мисле да је довољно да воде антисрпску политику, па ће добити Београд. Београд се променио, чак им је лакше да добију изборе негде другде. Неће људи њихову политику у Београду, и врло су лимитирани. И пошто знају то, опет хоће да уцењују. Нећете на силу ништа добити“, поручио је Вучић.

„Вучићева опробана тактика за демотивисање бирача“
Политиколог Александар Ивковић наводи да је апсолутно нетачно да је Београд трајно промењен и да опозиција нема шансу за победу.

Он подсећа да су и резултати у децембру потврдили да опозиција има чему да се нада уколико изађе на изборе.

“У Београду смо имали следећу ситуацију у децембру: СНС и СПС су освојили 44%, Србија против насиља и НАДА 41%, листа „МИ“ 5%, и још је око 5-6% опозиционих гласова остало испод цензуса. Мада је раст подршке увек позитивна ствар, опозиција не мора нужно да порасте да би победила у Београду, већ да уради две ствари – одржи излазност на нивоу из децембра и не дозволи расипање гласова”, поручује Ивковић за Нову.

Он наглашава да услови нису једноставни, те да пред опозиционим представницима није лак задатак, али да сигурно не може да се каже да је све изгубљено.

“Ширење те приче и селективно откривање налаза истраживања је већ опробана Вучићева стратегија за демотивисање опозиционих гласача. Ако опозиција одлучи да учествује на изборима, уз добру организацију и сарадњу и даље може да победи. То, по мом мишљењу, свакако подразумева додатно укрупњавање, како би се сустигла укрупњена власт, јер СНС, СПС, СРС и Заветници учествују на једној листи”, јасан је Ивковић.

Вучичев наратив супротан истини
У претходна два изборна циклуса у Београду, односно 2022. и 2023. године председник Александар Вучић је неретко понављао да ће опозиција изгубити и да он редовно чита истраживања јавног мњења која то потврђују.

На изборима 2022. године опозиција је у збиру имала 70.000 гласова више него СНС и СПС у Београду. И тада је помињана криза легитимитета, а да се нису расули сви опозициони гласови на листе које нису прошле цензус, опозиција би победила у главном граду пре две године.

Због тога се наметнула тема кризе легитимитета, па је најављено да ће нови избори бити до краја 2022. године, али су они одржани тек годину дана касније.

На децембарским изборима 2023. десио се велики број изборних неправилности које су утицале на резултате, али и је и тада један део партија опозиције остао испод цензуса. Опозиција је остварила распектабилан резултат, али је победа изостала.

Дакле, уколико се изборни услови поправе, а опозиција смањи на минимум број листа које ће остати испод цензуса, Београд неће бити нимало тежак задатак за победу. А теза да се главни град променио самим тим није реална, нити релевантна.

Хоће ли опозиција уопште учествовати на изборима?
Након што су пропали преговори између власти и опозиције око изборних услова, представници Србије против насиља и НАДА су саопштили да је власт решила да на изборе иде без опозиције.

Поручили су да је власт одбила да испуни захтев да београдски и локални избори буду спојени и да се одрже истог дана.

Они су рекли да је власт изабрала да на изборе иде без опозиције, али да до 18. априла има времена да се промени закон којим би се омогућиле измене како би се изборе спојили.

Иако није помињао бојкот као једини сценарио којим се политички криза свакако продубила, постоји могућност да грађани 2. јуна не гласају за представнике коалиције СПН и НАДА.