Прочитај ми чланак

Јовичић због поклона са свадбе у затвору, а Вулин због тетке из Канаде на слободи

0

Председник београдске општине Палилула, Александар Јовичић, напредњачки кадар Небојше Стефановића, ухапшен је, између осталог, јер му је у стану нађено 350.000 евра, за које је рекао да је део уштеђевина, а део поклон од свадбе. Иронично, онај који га је хапсио, министар унутрашњих послова, Александар Вулин, који није могао да докаже порекло новца за куповину стана, и даље је на слободи.

Обрачун са људима Небојше Стефановића, који траје у оквиру рата напредњачких кланова, наставља се несмањеном жестином. Као доказ за то, јесте и хапшење млађаног Александра Јовичића, некадашње дике и поноса Српске напредне странке.

Наиме, Јовичића терете за примање мита, како би се омогућила нелегална градња у општини Палилула, а полиција која је под директном контролом Александра Вучића, преко најпослушнијег од најпослушнијих, Александра Вулина, пронашла је у Јовичићевом стану 350.000 евра.

Испоставило се да је Јовичић, тренутно, најслабија карика у напредњачком ланцу, иако се, желећи да се додвори врховном вођи, одрекао Стефановића и гласао за његову смену са свих партијских и државних функција.

Ипак, српска јавност је остала запитана како онда по истом принципу није ухапшен Александар Вулин. Он је својевремено рекао да је 205.000 евра за куповину стана у Београду позајмио од супругине тетке из Канаде. Случај је прошао кроз три тужилаштва и ниједно није утврдило одакле му новац. Сви поступци против њега су обустављени.

Подсетимо, Вулин је најпре навео да је стан платио од продаје имовине. Затим је рекао да је стан платио од позајмице супругине тетке из Канаде. Као доказ, доставио је признаницу с потписом његове супруге Наташе на којој је писало да је примила новац и да је рок за враћање десет година. Потписа тетке из Канаде није било.

Агенција је његове тврдње проверила код Управе за спречавање прања новца која је обавестила да није пронашла да је на рачуне Вулина, његове супруге или продавца стана уплаћен поменути износ. Да је новац унео у кешу, морао би да га пријави царини, међутим ни тих података није било. Навео је да је стан исплатио дан након овере уговора и доставио још једну признаницу са потписом продавца стана и адресом у Марбељи у Шпанији. Овај пут недостајао је број рачуна на који је Вулин уплатио новац.

Наравно, све је уредно заташкано, и што би народ рекао „Појео вук магарца“.

Но, да не би било никакве забуне, ми се само питамо, зашто Јовичић одговара за 350.000 евра, а Вулин не одговара због „тетке из Канаде“. Не зато што бранимо Јовичића, већ из чуђења да су појединци за своје малверзације заштићени оданошћу према Вучићу, док „ситне рибе“ плаћају цех. Свакако, ако је Јовичић крив, онда треба и да одговара, али по свему судећи, он је починио неки далеко гори грех – грех према Вучићу.

Који тачно, за сада не знамо, али знамо да се тај грех у „златном добу“ не прашта, јер како се може видети, у вучићевској Србији је дозвољено апсолутно све, само ако се не доводи у питање неприкосновени ауторитет Александра Вучића.

Да је Јовичић хвалио и дивио се лику и делу Вучића попут Томе Моне или Бакареца, до сада би био и милионер, а мито би била само ситница.