Прочитај ми чланак

Јовановић о тајном снимку: Монтирани кафански разговори

0

Нећу да коментаришем монтиране кафанске разговоре, рекао је за Данас Никола Јовановић, дојучерашњи потпредседник Народне странке, одговарајући на питање о снимку који се појавио на друштвеним мрежама, где наводно Јовановић у разговору са непознатим мушкарцем, између осталог, вређа Вука Јеремића, председника НС, на основу места рођења и порекла његове породице.

На снимку се може чути како Јовановић назива Вука Јеремића „полу-Бошњаком“ у негативном контексту извесног одсуства национализма и „десно“ оријентисаног политичара.

„Сад ћу ти нешто рећи да скинем камен са срца. Да ли ти знаш какву алузију и имресију и асоцијацију изазива презиме Поздерац у мојим крајевима?! Нема човека који ми није рекао „бежи од тог Поздерца!“ Питао сам се дуго како је могуће да човек који тврди да је из Јежевице, да је националиста, како је могуће да не види оно што ја видим?! Како је могуће да постави Хермана? Како је могуће да му је сива еминенција неки човек који је топио тенкове?“, рекао је Јовановић за сада јавно још неидентификованом човеку.

Одговарајући на његову реплику да Народна странка као држи неку позицију десног центра, Јовановић је рекао: „На папиру ко је десни центар? Понош? Који је за НАТО пакт! Вук, који је полу-Бошњак?! Немој ме зајебавати!“

Јовановић, који је, пре две недеље, поднео оставку на место потпредседника странке Вука Јеремића, најавио је у овом прислушкиваном разговору који је водио са пријатељем у непознатом јавном простору, и детаље свог трансфера у странку Драгана Ђиласа – ССП.

Рекавши да прелази у ССП, Јовановић је прецизирао да ће то учинити и три комплетна одбора из Београда – Стари град, Раковица, Гроцка.

„Мени објективно треба 30 људи који нешто раде. Поред тога много имам људи, пријатеља који су ушли због мене у странку, са свих градских општина који такође вуку, који прате. Кад се то све договори, озваничи то већ договорено, сигурно ће 400 људи прећи са мном. Само из Београда“, рекао је Јовановић.

Саговорник га потом пита шта је договорио и шта ће он да буде у странци, на шта је Јовановић одговорио да ће „водити градску организацију, што је пола странке“ и „ако све буде океј, а биће, биће и потпредседник странке“.

Начелни договор је, како је рекао, да се то формализује на првој наредној скупштини ССП.

„Драган Ђилас је рекао „ако желиш да се бориш и даље и ако мислиш да треба да радимо заједно, теби су врата отворена код мене“. Свака част Ђиласу што је рекао „дођи код мене, боли ме к…, ако желиш“, јер њему је то главобоља. Јер ови ће да с…, он отима, који је мотив…, рекао је Јовановић.

На питање да ли верује Ђиласу, Јовановић одговара потврдно, док на питање може ли да добије позицију првог потпредседника, каже да не може, јер већ морају да мењају статут да би он био потпредседник, а људима у ССП се, како каже, „већ пуне гаће“.

Подсетимо, Никола Јовановић је након подношења оставке на место потпредседника НС, за Данас рекао да је то учинио неколико дана након проширеног Градског одбора, који је сазвао и којим је председавао председник Народне странке, где је једна од тема било гласање о напуштању посланичке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда, чији је председник.

Како је Јовановић нагласио за наш лист, он је том приликом прегласан и одлучио да напусти странку јер је председник Народне странке, Вук Јеремић, гласање о разбијању заједничке одборничке групе везао за гласање о поверењу њему.

„Дубоко се противим одлуци да се разбије заједничка опозициона група у Скупштини града Београда. Она је тачка ослонца за многе незадовољне и унесрећене Београђане. Ја је видим и као језгро даљег окупљања опозиције у Београду, која мора изаћи са једним кандидатом и једном листом на прве слободне изборе у престоници, истакао је тада Јовановић за Данас, додајући да излази из странке, „јер не жели да даје легитимитет даљем фрагментисању опозиције у Београду“.

Тада је најавио да ће деловати као независни одборник, а да ће о свим даљим евентуалним плановима размислити кад охлади главу и консултује са својим саборцима.

Закључио је и да овом одлуком не жели никакав сукоб са дојучерашњим страначким колегама које неизмерно поштује и да, како је нагласио, никада неће ништа ружно рећи о њима и времену које је провео у Народној странци.

„Потпуно сам шокиран оним што сам чуо да је изговорио мој бивши колега Никола Јовановић о Вуку Јеремићу“, каже за Данас Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке.