Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ: Нећу у власт с неким ко хоће да преда Косово

0

"Вучић ће предати Косово, није нам локална власт најважнија. Није био циљ ДСС-а да сруши локалне власти, већ да нећемо да сносимо одговорност за предају територије", рекао је председник ДСС-а Милош Јовановић, коментаришући одлуку странке да напусти коалиције с напредњацима.

Јовановић је рекао да нема тачне податке о броју одборника који не желе да се повинују одлуци странке.

„Одборници остају у Скупштини, само неће гласати за власт, функционери морају да дају оставке, два функционера у Ужицу не желе да раскидају, то смо већ знали, они који се неће повиновати одлукама су брисани из евиденције. Одлука је политичка, да л ће се уздрмати Косјерић или Врачар не знам. Напредњаци на Врачару имају већину одавно и без нас, јер су прешли људи из других странака у СНС“, каже Јовановић, и додаје да се не плаши прелетања.

„Обилазили смо одборе, имамо пресек стања, знамо шта би се могло догодити. Нама је било важно да сваки одбор остане чист, нећу да ми неко каже био си у власти са неким ко је прекрајао границе“.

Председник ДСС додаје да се национална и локална политика разликују, али да питање сарадње мора да се постави, када, како је рекао, национална власт постане квислиншка.

„Да воде политику сагласну Уставу нема никаквих проблема, када почне да води косовску политику која је противна уставу, ја нећу да водим странку која има такву сарадњу. Ја сам већ био вратио мандат у Скупштини збох неслагања са таквом политиком“.

Он објашњава да су се у ДСС-у темељно бавили Косовом, истичући да све „бране“ које постоје према Косову су оне које су поставили ДСС и Коштуница. Како каже, ствари су се промениле од тренутка када је Вучић постао председник.

„Он одлази у Вашингтон и онда отвара унутрашњи дијалог, ми прихватамо да учествујемо, надајући се да ће да се деси неки преокрет. Ја сам рекао још у новембру да се спрема терен да се преда Косово. Било је низ скандалозних изјава председника. Имамо и конкретно дело – у јуну се у Бриселу разговарало о оквирима споразума о свеобухватној нормализацији. Чист као суза је правац СНС и јасно је да се он неће мењати. Потпуна срамота је да се Вучић тако понаша и онда сам рекао цепајте коалиције“.

На питање ко је рекао да ће Косово добити столицу у УН, Јовановић је рекао да је Вучић то изјавио једном приликом.

„Косово неће добити место у УН, осим ако Србија нечим не буде задовољна. Он је тиме рекао да је за њега појмљиво да Косово постане чланица УН. Он је јуче рекао да нам не треба територија која је спорна, идеја поделе може да делује привлачно, али он је рекао да је то опасна идеја, шта ако сутра се појави нека територија која је такође спорна“.

Замрзнути конфликт је најрационалнији избор у овом тренутку, поручује председник ДСС.

„Замрзава се питање статуса, о томе не разговарамо. Можемо да разговарамо ако се не крше права Србије, али не замрзава се деловање Србије на Косову. Да ли Србија купује станове, земљу, планински коплекс на Шар планини, да ли Србија отвара НВО на Косову, тако се то ради. Треба да се боримо економским средствима, политички притисак“.

Говорећи о окупљању опозиције у Савез за Србију, Јовановић је рекао да ДСС, за сада, не улази у тај савез, али да ће разговарати са његовим лидерима. Како је рекао, његов став је да би требало да дође до удруживања по политичкој сродности.

„Није идеја да се само дође на власт, већ да се нешто и уради. Ако се већ гради савез, треба темељно да се гради. Има ту ствари да се наштелују, зато мислим да не треба журити, нису спорне тачке, ја бих убацио још нешто. Треба неке ствари дефинисати у разговорима који ће доћи. Дајте да се направи тако да буде успех, не само да се дође на власт, него да се са власти нешто уради. Ако се само промени ганитура на власти неће много да се промени. Мора систем да се мења“.