Прочитај ми чланак

Јовановић: Избори у ЦГ увек били и борба за Србију

0

Београд -- Оно што се дешавало у последњој изборној кампањи у Црној Гори имало је мање везе са Ђукановићем, а више са Србијом, наводи лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

ceda jova

Према његовим речима, последњих годину дана озбиљним политичарима је јасно да је Црна Гора дефинисала своју будућност.

„Она ће бити у Европској унији и биће у НАТО. Притисци којима је био изложен Ђукановић, његова странка и његова власт, посебно у овој изборној кампањи, су заправо велика порука Србији“, истиче Јовановић.

Јовановић сматра да је Црна Гора земља која је одмакла далеко у преговорима са Европском унијом – отворили су 24 поглавља, реформисали су свој систем безбедности у тој мери да су практично постали пуноправни члан НАТО.

„Сви ти послови у великој мери утичу и на будућност Србије. Неуспех Ђукановића на недељним изборима вратио би читав регион у деведесете. Његова конкуренција је подршку тражила не у свом друштву, него у Москви. На подршку је наишла, та подршка је била у складу са интересима Русије, а ти интереси су, нажалост, још једанпут директно супротни ономе што је потреба грађана Црне Горе. Због тога сам, врло јасно, прво честитао Црногорцима на изборима, на ономе што су тог дана урадили, и наравно честитао и Ђукановићу због храброг лидерства и бескомпромисне политике на том плану“, наводи Јовановић.

Осим тога, он истиче да црногорска опозиција „која је одувек губитничка“ никада није признавала изборе – ни ’97, ни ’98, ни после 2000.

„Ниједне изборе нису признали, нису признали ни референдум. Увек су после избора свој пораз и неуспех правдали изговарајући се на изборне нерегуларности. У Црној Гори је било две хиљаде посматрача, Црна Гора је далеко отишла у примени најнапреднијих стандарда у области изборног законодавства, и понижавајуће је оно што данас морају да гледају и слушају грађани Србије.

Такво лагање, какво је карактеристично за ову земљу у последња два дана, а у вези са интерпретацијом црногорских избора, је, по мом мишљењу, равно Милошевићевој епохи. Зато апелујем на наше друштво да поведе рачуна о ономе што се десило у Црној Гори, да на прави начин анализира све догађаје који су пратили изборну кампању или само гласање“, закључује Јовановић.