Прочитај ми чланак

Језик мржње за Србе, политичари ћуте

0

Афера Шеф или Пронто 2, прислушкивани разговори бившег шефа посланичке групе Демократске партије Косова (ПДК) Адема Грабовција у Приштини открила је низ корупционашких афера (како је запослио на стотине "својих људи" на највише функције у јавним предузећима, агенцијама, суду и тужилаштву), док се Роми и Срби називају најпогрднијим именима.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

У разговору са посланицом Сафете Хадерђонај, она Србе ословљава „шкијама“, а Роме „мађупа“ и „габеља“, а Грабовци се смеје.

На језик мржње, нису реаговали ни Срби у Приштини, ни у Београду, нити међународна заједница. Представници Срба су у време када су вођени ти разговори (2013. године) били у коалиционој влади са Тачијем, као што је и данас Српска листа. Александар Јаблановић, бивши шеф Српске листе, истиче да та странка није постојала 2013, али да се „нажалост, речник албанских лидера ни данас није умногоме променио према Србима и неалбанцима.“

– Адем Грабовци увредема изреченим на рачун Срба није урадио ништа ново. Нажалост, његове речи представљају у једној мери и став званичне Приштине, који је установљен на омаловажавању српског народа и укидању његових грађанских права. Надам се да ће изречено у пресретнутим разговорима високих функционера ПДК отворити очи албанском народу, да ће схватити да их воде зликовци и преваранти са којима не могу да иду у помирење са Србима и другим народима чије крви има на рукама Адема Грабовција – каже Јаблановић за „Вести“. Контактирали смо и актуелног председника Српске листе Славка Симића, али је он одлучио да се не изјасни о овој теми. 

Роми добили извињење

Посланик Кујтим Пачаку је на заседању парламента у Приштини казао да се неће склонити са говорнице док Роми не добију извињење. Срби на заседању нису учествовали. Председник косовске скупштине Кадри Весељи извинио се ромској заједници због изречених увреда.
– Пачаку је дао пример одговорног деловања у циљу спречавања говора мржње јавних личности – истиче Максимовић.

А може и српски

Адем Грабовци снимљен је како разговара са Џевадом Бисљимијем, бившим послаником и кандидатом странке Хашима Тачија за градоначелника Витине. Цео разговор су, као пошалицу, водили на чистом српском језику.

Ненад Максимовић, извршни директор Центра за мир и толеранцију из Грачанице, додаје да су вишеструки разлози због којих представници Срба нису реаговали.

– По навици, они се баве питањима која се тичу искључиво положаја Срба и нису показали интересовање за општекосовске теме. Тај аутизам је штетан. Ако би се принципијално укључили у решавање општих друштвених питања, са много више права би могли да траже заштиту права Срба и да дигну глас против систематске дискриминације. Други разлог је политичка пракса „хрчка“ склупчаног у ћошку који чека да прође опасност – појашњава за наш лист Максимовић.

Племенски концепт

– Није решење у томе да Срби протестују због кршења права Срба. Неопходна је реакција Албанаца. Док се то не деси, не можемо причати о грађанском друштву, већ о простору у коме доминира племенски концепт насиља већине над мањином – закључује Ненад Максимовић.

– Коришћење погрдног израза једног функционера је свакако скандал. Нарочито запањује одсуство реакције српских представника на КиМ, као и Владе Србије. Чуди да Марка Ђурића који се хвали да учи албански језик, ова „етимолошка бравура“ није заинтригирала као полиглоту, ако већ није као владиног службеника задуженог да брине о српском народу на КиМ – каже Александар Ђикић из Српског националног форума из Грачанице.

Прислушкивање Адема Грабовција је 2013. године наредио Еулекс када је водио истрагу против њега. Снимке и стенограме разговора посланика ПДК са лидерима те странке, између осталих и са Тачијем, већ месецима објављује портал Инсајдери. Исте године Београд је био под великим притиском међународне заједнице, а у Бриселу је потписан Први споразум са Приштином.