Прочитај ми чланак

Јеремић: На Чуркина је Србија увек могла да се ослони

0

Бивши шеф српске дипломатије и бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је да ће руски дипломата Виталиј Чуркин остати упамћен као један од најкомпетентнијих дипломата у историји УН и изразио уверење да се његовом смрћу став Русије према Србији у светској организацији неће мењати.

„Русија има чврст и принципијелан став о свим питањима која су везана за Србију, тај став је дубоко усађен и он се неће мењати“ рекао је Вук Јеремић за руску агенцију Спутњик.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Поводом Чуркинове изненадне смрти Јеремић је рекао да ће тај руски дипломата „сасвим сигурно остати запамћен као најкомпетентнији дипломата у историји УН“ а да ће га „Србија памтити као великог и храброг пријатеља, на кога је могла да се ослони увек и на сваком кораку“.

Према његовим речима, Србија је у Чуркину имала некога ко је тај чврст став на врло вешт начин спроводио у дело.

„Увек смо и на сваки начин били максимално заштићени. На један веома стручан начин се та руска политика пријатељства према Србији материјализовала у УН“, казао је Јеремић је додао да је „руска дипломатија велика дипломатија“ и да је сигуран да ће амбасадора Чуркина на месту амбасадора у УН заменити неко ко је једнако стручан и добронамеран према Србији.