Прочитај ми чланак

Јеремић: Балон Вучићеве непобедивости пуца поразом на референдуму

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да власт не може да победи на референдуму о одбацивању „француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије, јер се више од 80 одсто грађана противи отцепљењу јужне покрајине, и да би поразом на референдуму „пукао балон непобедивости“ председника Србије Александра Вучића, што би убрзо довело до промене власти.

„’Француско-немачки’ план је план за независност Косова и Метохије по којем би се Србија сагласила са тим. Једини начин да се то спречи, с обзиром да је то Вучић усмено прихватио и кренуо у спровођење плана, јесте да му неко завеже руке, а једини који то може да уради је народ на референдуму. Није касно да се Вучић заустави у издајничком маршу“, рекао је Јеремић за портал Озонпрес.

„Мора се рећи ’не’ на демократски и цивилизован начин, а референдум је управо то. Рећи ’не’ независности Косова и Метохије не значи да сте екстремни и не слажем се са онима који би да преврну преговарачки сто“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се преговори о нормализацији живота на Косову и Метохији морају наставити, али ће резултат бити неупоредиво повољнији по Србију када преговоре буде водила нова власт, а не уцењени Вучић, преноси у саопштењу Народна странка.

Председник Народне странке је навео да је већ почело спровођење споразума, пошто је у дело спроведена прва тачка, а то је „пристанак Србије на такозвану декларацију о ’присилно’ или ’принудно’ несталим лицима током рата 1999. године“.

„Само на томе да остане, већ је начињена огромна штета јер је тиме Србија отворила правни пут за исплату одштета косовским Албанцима у астрономским износима. Ако им српски судови не буду досудили одштету, створен је правни основ, према декларацији коју је у име Србије прихватио директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, да они одштету потраже и пред међународним судовима. Реч је о стотинама милиона, можда и милијардама евра, а то је тек прва последица“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би наредне последице спровођења споразума биле чланство „Косова“ у међународним организацијама, признавање личних докумената које издаје приштинска власт, прецртавање граница и стварање Велике Албаније за неколико година уједињењем „Косова“ и Албаније.

„Србија би пристанком на признање ’Косова’ показала да је рањива на притиске и зато би била изложена серији нових понижавајућих ултиматума – пристанак на укидање Републике Српске, ископавање литијума, а могуће и одрицање од других делова своје територије“, рекао је Јеремић.

„Северна Македонија сада живи ту ноћну мору, а била је ‘најбољи ђак у разреду’ и урадила је све што се од ње тражи, променила је назив државе, увела је санкције Русији, а онда је добила захтев од Бугарске да мора да прими представника Бугарске у процес промене македонског устава. То је толико понижавајућ захтев да пред њим стаје памет, али тај захтев не би дошао да се нису сагласили са претходним уценама“, додао је Јеремић.

Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије, рекао је да би Вучић добио аплаузе Запада ако спроведе „француско-немачки“ споразум и „лиценцу да се још бруталније обрачунава са свим противницима режима“.

„Није незамисливо да, ако Вучић примени споразум, немачки канцелар Олаф Шолц дође на телевизију Пинк и у великом интервјуу подржи свемирски програм Жељка Митровића, иако се на Пинку објављују потернице за новинарима и политичким противницима режима, а после емитовања једне такве потернице убијен је Оливер Ивановић“, закључио је Јеремић, а преноси НС у саопштењу.