Прочитај ми чланак

ЈАСНЕ ПРОЦЕДУРЕ? Како су Вучић и Брнабић лагали о Индијцима

0

Српски државни врх пожурио је да се јавности оправда да у Србији не постоји карантин туризам, те да у нашој земљи постоје јасне процедуре. Ово међутим није истина, јер су процедуре за држављане Индије објављене тек 9. јула.

Председник Вучић пожурио је да, након фотографија и снимака све већег броја Индијаца објасни да се „вакцинишу сви туристи који уђу у Србију и остану у карантину, а да то важи и за држављане Индије“.

Ово можда и не би било спорно да Вучић ово није изјавио 7. јула, а процедуре за држављане Индије који долазе у нашу земљу објављене на сајту е-здравље тек два дана касније.

Брнабић је након председника истакла како Србија има јасне процедуре и зна се ко може да уђе у Србију, а услови су да ли је неко вакцинисан и да ли ми признајемо те вакцине.

– Не постоји карантин туризам у Србији, већ само правила, процедуре и стандарди и о томе не можемо да одлучујемо који држалљанин из које земље је добродошао, а ко није и за кога је Србија затворена а за кога није – рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара да прокоментарише тзв. карантин туризам односно велики прилив броја људи из Индије и других који користе безвизни режим и позицију Србије на зеленој карти.

Јасних процедура, међутим, није било, барем не на време. Сада су због ове нове измене у проблему и тур-оператери, али и Индијци који ће морати да испоштују меру од седам дана карантина у кућним условима у Србији.

– Током карантина у кућним условима ћете морати да урадите два РТ-ПЦР теста, првог и седмог дана карантина, када ће особље из референтне лабораторије Републике Србије доћи на Вашу адресу боравишта и узети брис за РТ-ПЦР тестирање. Уколико било који од тестова има позитиван исход, примењују се домаћи прописи, о којима ћете бити накнадно обавештени – наводи се на сајту.

И уместо што су покушавали да одрже савршен утисак да процедуре постоје и да је све под контролом, надлежни су могли да мере донесу и објаве на време.