Прочитај ми чланак

„ЈАПАЈАНСТВО“ УНИШТАВА државу Србију

0

Vucic-i-vuciceve sluge

Професорка београдског Факултета политичких наука Мирјана Васовић, упозорила је на један феномен, који у већој или мањој мери испољавају готово сви политичари.

То је феномен „ја-па-ја“.

Проблем настаје што је ово „јапајанство“ код Александра Вучића испољено преко сваке мере. Гледано са чисто политичког становишта, грађане Србије не треба да интересује како је Александар Вучић доживео сва понижења која су му приређена у Сребреници. У крајњој линији, то је његова лична ствар, било да је спреман да преко свега пређе или да на све то одговори.

Грађане Србије интересује где је ту државни интерес и национално достојанство, јер Александар Вучић није било ко, већ председник Владе Србије.

Ако је председнику Владе Србије намењено место у другом реду на скупу у Поточарима, иза представника осталих држава у његовом рангу, а заједно са секретарицом Ахмета Давутоглуа и гомилом небитних бирократа, онда је то увреда за земљу коју представља и грађане те земље.

Ако су премијеру Србије спремили „сачекушу“ која је могла да резултира и његовом погибијом, онда је угрожена државна безбедност.

Александар Вучић као појединац зато нема право да на сва дешавања гледа „из личне перспективе“, већ је дужан да ствари посматра из угла функције коју обавља. Јапајанство и вођење државе не иду заједно. Због тога, ни Александар Вучић нема право да се повлачи и прича како прихвата понижавања у појединим тренуцима. Није он држава, нити може да је поистовећује са собом.

Извор: Фонд Стратешке Културе