Прочитај ми чланак

Јанковић завађа и опозицију

0

ОМБУДСМАН Саша Јанковић није објавио да ће се кандидовати на председничким изборима, али су власт и део опозиције његове последње јавне наступе протумачили као - почетак кампање.

Фото: Танјуг - Тања Валић; графичка обрада: beta.informer.rs

Фото: Танјуг – Тања Валић; графичка обрада: beta.informer.rs

Повод за то су његова све чешћа критика владе, излети у дневнополитичку арену, твитови у којима полемише са водећим фигурама државе. Као кључни аргумент да се спрема за изборну трку власт потеже снимак који се појавио на друштвеним мрежама, а у коме Јанковић, испред српске заставе, грађанима шаље поруку о томе шта ради институција заштитника грађана.

Многи су такав наступ протумачили као неку врсту предизборног спота, док ауторка снимка глумица и продуцент Бојана Маљевић на „Твитеру“ објашњава да је реч о инсерту Информативно-едукативног серијала „Моје право“, у којем око 50 људи говори о правима грађана.

За власт, међутим, нема дилеме да се Јанковић спрема за опозиционог кандидата:

– Јанковић је одавно у кампањи, не ради посао за који је скупо плаћен, већ злоупотребљава ту позицију ради стицања јефтиних политичких поена. Утисак је да ће сва камуфлирања Јанковића ускоро пасти у воду – каже за „Новости“ Милош Вучевић, потпредседник СНС.

Спекулација да омбудсман намерава да се „усели“ на Андрићев венац унела је пометњу и у опозиционе редове. У зависности од расплета унутарстраначких избора у ДС, та странка би могла да размишља о подршци Јанковићу, док, према сазнањима „Новости“, Саша Радуловић и његов ДЈБ, као ни СДС Бориса Тадића нису за ту опцију.

– Прерано је говорити о именима на председничким изборима. Када бисмо почели ту врсту лицитирања, режим би медијски уништио кандидата опозиције – рекао нам је актуелни лидер ДС Бојан Пајтић.

На десном полу опозиције нема још подршке Јанковићу. Док је Бошко Обрадовић већ истакао кандидатуру испред Двери, у ДСС има више струја. Бивша лидерка Санда Рашковић Ивић заговара идеју о заједничком кандидату, али тврди да је рано разговарати о његовом имену.

НЕ ГЛАСА СЕ ЗА СПОТ

Лидер СНС Александар Вучић јуче није хтео да коментарише евентуалну кандидатуру Саше Јанковића за председника Србије:

– Народ не гласа за спотове него за тежак рад, за марљивост и одговорност, а не за ленчарење.