Прочитај ми чланак

Јахта која је горела у Тивту припада Звонку Веселиновићу

0

Јахта "Сара" која је оштећена у синоћњем пожару у марини Навар у Црној Гори некад је припадала Светозару Маровићу, а поменуту јахту је од Маровића купио Звонко Веселиновић и променио јој име.

Маровићева јахта носила је име „Kenco“, а неколико спорова је вођено управо због ње.

Судски спор између аустријске компаније „Heta Leasing“ и Светозара и Милоша Маровића 2015. године вођен је око наплате 9.980.076 евра, јер су Маровићи гарантовали да ће бити враћен кредит који је тадашњи “Hupo Leasing” дао офшор компанији „Galaxy“. Тим новцем израђена је јахта „Kenco“.

Плаћање рата је убрзо обустављено, а јахта је потом нестала из будванске марине. Вратила се недавно, под именом „Сара“, сада у власништву контроверзног бизнисмена са Косова Звонка Веселиновића.

Како је БИРН писао у септембру ове године, Светозар Маровић, бивши председник Србије и Црне Горе, пре неколико година постао је власник раскошне јахте дуге 30 метара и вредне 8,9 милиона евра која је направљена у познатом италијанском бродоградилишту Ферети.

Када је 2016. године побегао из Црне Горе у Србију, Светозар Маровић је успео да избегне затворску казну на коју је осуђен због корупције, али није могао да се ослободи и дуга према аустријској банци од скоро девет милиона евра за куповину луксузне јахте.

Годину дана касније, 2017. године, новосадска компанија Јужна Бачка склапа споразум са аустријском компанијом Heta Leasing, која је правни наследник Хипо Алпе Адриа банке, и преузима брод за свега 1,3 милиона евра.

Према доступним спецификацијама произвођача јахти Ферети, модел брода који је 2008. године за 8.9 милиона евра на лизинг преко Хипо Алпе Адриа банке купио Светозар Маровић, а који данас возе Веселиновић и Радоичић, има пет кабина за госте, плус смештај за посаду.

Санкције САД

Америчко министарство финансија објавило је 8. децембра ажурирани списак лица под америчким санкцијама (OFAC’s SDN List). Ради се о листи Канцеларије за контролу стране имовине. Међу ажурираним именима је и 13 познатих људи са Севера Косова, од којих су већина бизнисмени. Јавности најпознатија имена су Звонко Веселиновић и Милан Радоичић, блиски сарадници владајуће Српске напредне странке, више пута повезивани са тешким кривичним делима, али никада нису осуђени.

Звонко Веселиновић вођа Организоване криминалне групе (ОКГ) , једна је од најозлоглашенијих корумпираних личности на Косову.

ОКГ Веселиновић је укључена у шему подмићивања великих размера са косовским и српским безбедносним званичницима који омогућавају овој групи илегалну трговину робом, новцем, наркотицима и оружјем између тзв. Косова и Србије.

Група је такође склопила заверу са различитим политичарима кроз разне qуид про qуо (Ти мени, ја теби или Буразерски, прим. ред.) споразуме, укључујући подмићивање косовских безбедносних званичника почетком 2019. како би им се (на територији, прим.ред) између Србије и Косова омогућиле кријумчарске радње, а крајем 2017. и поткупљивање косовских пограничних безбедносних званичника како би се кријумчарима омогућио безбедан пролаз.

Крајем 2017. Веселиновић и његов брат Жарко (Јован) Веселиновић имали су договоре са политичарима да помогну својој странци да победи на изборима, обезбеде политичке победе својим кандидатима и да својим кандидатима допринесу великим сумама новца.

Заузврат, ови политичари би браћи Веселиновић уступили контролу над одређеним областима како би они пословали и где би могли да обављају своје незаконите пословне активности, без мешања српских власти, а такође би и пружали пословне информације у вези са имовином, како би подржали и пословна улагања ове браће.

Политичари би такође награђивали браћу Веселиновић радећи на томе да овој браћи доделе најбоље инфраструктурне уговоре.

Крајем 2017. Веселиновићи су давали донације као методу прања новца који потиче из њиховог криминалног подухвата.

Жарко је био вођа у ОКГ Веселиновић радећи са својим братом и ОКГ – у њиховим кријумчарским активностима, насилном застрашивању предузећа, грађевинским и инфраструктурним пројектима и пројектима развоја телекомуникација.

Осим тога, Веселиновић и његова група оптужени су за наводну умешаност у убиство лидера политичке странке – Оливера Ивановића, у јануару 2018.