Прочитај ми чланак

ИЗРАЕЛЦИ БЕСНИ: Обама у СБ УН показао своје право лице

0

Јерусалим -- Израелска влада наставила је вербалне нападе на председника САД Барака Обаму због резолуције у СБ УН и зато што није искористио право вета.

President Barack Obama delivers a statement to the press regarding the Paris terrorist attacks, in the James S. Brady Press Briefing Room of the White House, Nov. 13, 2015. (Official White House Photo by Amanda Lucidon)

President Barack Obama delivers a statement to the press regarding the Paris terrorist attacks, in the James S. Brady Press Briefing Room of the White House, Nov. 13, 2015. (Official White House Photo by Amanda Lucidon)

Неименовани високи израелски званичник оценио је да је понашање САД у УН „открило право лице Обамине администрације“.

„Сада можемо разумети с чим смо имали посла у последњих осам година, рекао је званичник.

Овај званичник је рекао да је америчко уздржавање очекивано и да је израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио чланове ужег састава владе, задуженог за безбедност, да се то може десити.

Израел је убеђен да су САД деловале иза леђа Израелу у припремању и промовисању резолуције, рекао је тај званичник.

„Ми то знамо из арапских и међународних извора“, рекао је он, како преносе израелски медији.

Израел је у петак глатко одбацио резолуцију и нема намеру да је поштује, наведено је у саопштењу Нетанијахуовог бироа.

Такође је оптужен Обама да је био у дослуху против Израела у УН.

Лидер израелске десничарске партије Хабајт хајехуди (Јеврејски дом) Нафтали Бенет рекао је да је дошло време за преокрет у израелској политици од повлачења до суверенитета.

Он је позвао на „окончање марша на путу самоубиства палестинске државе“, позвавши на анкесију делова Западне обале који су под пуном контролом Израела, што је могуће пре.

„Ово није резолуција против изградње насеља, то је анти – Израелска резолуција, против Јевреја и јеврејске државе“, рекао је Стајниц.

Израелски амбасадор у УН Дани Данон је такође критиковао потез САД, рекавши да нема сумње да ће нова администрција у Белој кући започети нову еру.

Огласили су се и Палестинци – шеф палестинских преговарача Саеб Ерекат изјавио је да је усвајање резолуције у СБ УН „дан победе“ за међународно право.