Прочитај ми чланак

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Само тражимо правду за оно што је урадио Милошевићев режим

0

Председник Странке демократске акције (СДА) и члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је новинарима да нема плана "Б" када се ради о ревизији поступка пред Међународним судом правде (ИЦЈ) у Хагу по тужби против тадашње СРЈ, односно Србије за геноцид.

Фото: Фонет

Фото: Фонет

Председник Странке демократске акције (СДА) и члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је новинарима да нема плана „Б“ када се ради о ревизији поступка пред Међународним судом правде (ИЦЈ) у Хагу по тужби против тадашње СРЈ, односно Србије за геноцид.

Он је додао да је Сакиб Софтић, агент Босне и Херцеговине пред Међународним судом правде (ИЦЈ), добио стручну, финансијску, политичку, моралну и сваку другу подршку, те да би требао, након свега, дати одговор о томе да ли сматра да у том погледу постоји кредибилна позиција и да се може кренути у ревизију с добрим шансама да она буде прихваћена.

Изетбеговић је рекао да у овом случају нема плана Б, односно да постоји рок од десет година у којем се мора предложити ревизија и ту нико не би требао да се љути, нити да се посебно политички ангажује.

– Ми само тражимо правду у односу на оно што је Милошевићев режим урадио пре двадесет и нешто година – поручио је Изетбеговић.

Потцртао је да се ради о стриктно правном питању у што се не би требају да се мешају политичари те да то питање не би требало имати друге негативне импликације, ”јер се подразумева да ћу дати подршку агенту Софтићу као бошњачки члан Председништва БиХ”.

Он додаје да Софтић треба да нађе нове доказе, или предочи Суду компилацију нових доказа, да састави тај мозаик и да се изасни у вези с тим.

Коментаришући најаву Сенада Шепића да више неће партиципирати у Клубу СДА у Представничком дому ПСБиХ, Изетбеговић је рекао да то није требао да уради у сложеној политичкој ситуацији у БиХ у којој се све отвореније говори о амбицијама одређених кругова за постизање неких ратних циљева мирнодобским средствима.