Прочитај ми чланак

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Одложити посету Николића Сарајеву до повратка Насера Орића

0
Фото: Фонет

Фото: Фонет

САРАЈЕВО – Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић затражио је данас од осталих чланова тог тела да сутрашња посета председника Србије Томислава Николића Сарајеву буде одложена због случаја ратног команданта БиХ на подручју Сребренице Насера Орића.

Како је саопштило Председништво БиХ, Изетбеговић је јутрос упутио формални захтев председавајућем Председништва БиХ Младену Иванићу и члану Председништва БиХ Драгану Човићу у којем се наводи да „имајући у виду новонасталу ситуацију, званична посета председника Србије БиХ у овом тренутку не би допринела циљевима због којих је планирана“. Изетбеговић је такође затражио да се Николићева посета не реализује све до Орићевог повратка у БиХ.

Орића су швајцарски правосудни органи ухапсили 10. јуна на основу потернице коју је за њим расписала Србија 3. фебруара 2014, а Министарство правде Србије потом је од швајцарских власти затражило да га изруче Србији.

У захтеву се, између осталог, наводи да су 2013. Тужилаштво БиХ и Тужилаштво за ратне злочинее Србије потписали Протокол о сарадњи у прогону починлаца ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, који даје гаранцију да ће се поступци за наведена кривична дела водити првенствено у држави држављанства осумњиченог.

Наведени протокол у складу са закљученим билатералним споразумима у области пружања међународне правне помоћи између БиХ и Србије предвиђа могућност уступања кривичног гоњења држави држављанства осумњиченог. Изетбеговић је такође навео да је БиХ очекивала да ће Србија „у духу добросуседских односа, поштовати своје обавезе према одредбама потписаних билатералних споразума и протокола две државе, односно да ће овај предмет уступити БиХ“ и да Швајцарској неће упутити захтев за екстрадицију“ Орића, али је Министарство правде Србије 12. јуна 2015. то ипак затражило.

„Такав поступак Србије у супротности је с циљевима ради којих су потписани билатерални споразуми из области међународне правне помоћи који обавезују две државе, као и одредбама наведеног протокола“, навео је Изетбеговић.

Он је оценио да „имајући у виду новонасталу ситуацију, званична посета председника Србије БиХ у овом тренутку не би допринела циљевима због којих је планирана“ захтевајући „да се планирана посета одгоди и да се не реализује све до окончања екстрадицијског поступка пред швајцарским правосудним органима, те повратка Орића у БиХ“.

(Бета)