Прочитај ми чланак

Изетбеговић: Додиков најављени референдум доводи у питање мир у БиХ

0

Уочи колегијума СДА, председавајући Председништва Босне и Херцеговине и лидер Странке демократске акције, Бакир Изетбеговић казао је да су досадашњи кораци које је Република Српска предузела по питању референдума најконкретнији те да је то до сада најконкретније кршење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

izetbegovic
Ово доводи у питање Мировни споразум, а нажалост и мир у БиХ. СНСД је планирао неки референдум о самоопределењу РС у току 2018. године, а мислим да је овај најављени референдум неки уводни или пробни, који треба да испита пулс и реакције домаћих и међународних институција како би се евентуално кренуло у том правцу – нагласио је Изетбеговић.

Додао је да ће СДА данас снажно упозорити оне који активно крше закон и уводе безакоње у БиХ.

– Они немају адекватан одговор од оних који требају да чувају владавину закона БиХ, Устав и суверенитет њених институција. То ће бити главна тема данашњег колегијума – појаснио је Изетбеговић.

На питање новинара о данас најављеном састанку лидера СББ Фахрудина Радончића те лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића, Изетбеговић је рекао да је Радончић пре неколико дана био код њега и обавестио га о овом састанку.

– Они ће имати свој састанак, а ја имам свој у СДА. Чућемо се и радити на томе да се превазиђу неспоразуми који су били међу странкама, те да се иде даље у стабилизацију прилика – истакао је Изетбеговић.

Он сматра да је однос СДА, СББ и ХДЗ БиХ веома важан те да треба превазићи неке емоције и боље радити на стабилизацији коалиције и прилика у ФБиХ.