Прочитај ми чланак

Изборни водич: Како препознати и зауставити “бугарски воз”

0

Застрашивање, уцењивање и потплаћивање неки су од начина на који странке утичу на "вољу" бирача да на изборима гласају баш за њих, а један од опробаних и сада већ редовних метода изборне крађе у Србији познат је под називом "бугарски воз".

Готово на свим претходним изборима у Србији представници невладиног сектора који су пратили изборни процес и чланови опозиције жалили су се медијима на случајеве “бугарског воза”.

Та метода функционише тако што неко изнесе празан гласачки листић уместо да га убаци у кутију, а дешава се да буквално побегне. Његов листић се напољу у близини бирачког места попуњава “како треба”, па се даје првом следећем гласачу у “вагону”. Он гласа попуњеним, а износи нови празан листић и тако све у круг, док има “вагона”

Овакве случајеве приметили су, између осталих, посматрачи организације Црта и на претходним београдским изборима и то на бирачким местима у општинама Вождовац, Земун, Палилула и Савски венац. Павле Димитријевић, заменик програмског директора Црте, наводи за Нова.рс да се ови случајеви најчешће дешавају у мањим срединама, често руралним и местима где живе националне мањине.

“То није питање слабе контроле у тим срединама, већ едукованости и знања чланове бирачких одбора, где се таква појава може извести, а да остане непримећена”, каже Димитријевић.

Он објашњава да постоје два начина како би се случајеви “бугарског воза” спречили на предстојећим изборима, те да је реч о две новине које постоје у раду бирачких одбора.

Димитријевић наводи да је чланом 27 Правилника о раду бирачких одбора предвиђено да ако чланови бирачког одбора посумњају да бирач није убацио листић у кутију, онда бирачки одбор обавештава полицију о томе и радно тело РИК-а и тај догађај уноси у записник.

“То је ново правило и односи се баш на појаву ‘бугарски воз’. Ова промена је последица међустраначког дијалога на Факултету политичких наука, а у Правилнику РИК-а је од пре неколико дана. Она има одвраћајући карактер за људе који желе тако нешто да организују”, каже Димитријевић.

Учесници “бугарског воза” неретко у тој изборној крађи учествују вољно, због користи коју очекују од доброг резулата на изборима, а они који су уцењени имају још један начин да се извуку из оваквих злоупотреба.

“На гласачком листићу треба да се подвуче или заокружи жељена листа. Листић ће бити важећи и уколико се заокруже или подвуку све листе, са изузетком оне за коју бирач жели да гласа. У том случају биће јасно за кога је гласао”, објашњава Димитријевић.

Њему није познато да ли је због раније уочених случајева “бугарског воза” долазила полиција и да ли је иједна оваква злоупотреба процесуирана.

“У појединим ситуацијама било је и краткотрајних прекида гласања, али ми није познато да ли је реаговала полиција”, каже заменик програмског директора Црте.

Како је настао назив “бугарски воз”?

Нико са сигурношћу не може да каже како је смишљен назив ове злоупотребе приликом гласања. Према неким наводима, на изборима у Бугарској је 2009. године на овај начин продато око 200.000 гласова. То међутим нико није потврдио.

Како су пренели медији, бугарска влада се чак овим поводом оглашавала, наводећи да је коришћење овог израза увредљиво за њихову државу и у том контексту је 2006. године Амбасада Бугарске у Македонији званично затражила од политичких партија, невладиних организација и медија да убудуће за овакве врсте изборних превара не користе овај израз.

Према неким причама, назив ‘бугарски воз” настао је када су се у међународном возу на линији Софија – Београд путници “шверцовали”, а плаћање карте су избегавали тако што су посматрали у ком је вагону кондуктер, па су у зависности од тога где је на станицама излазили из једног и улазили у други.