Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ: Пајтића руше због заставе

0
bojan pajtic x0

Фото: Вечерње новости

План СНС да се покрајински избори одрже до краја године. Неусвајање српских симбола окидач за смену.

Врх Српске напредне странке одлучио је да издејствује покрајинске изборе до краја ове године, иако би по „реду вожње“ они требало да буду на пролеће 2016. – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, кап је прелила чашу пошто су Пајтићеве демократе, заједно са посланицима НДС и ЛСВ, одбили да подрже одлуку о паралелној употреби српских симбола за покрајину.

ПАСТОР: ПОКРАЈИНА ДА ГЛАСА СА ЛОКАЛОМ

Иштван Пастор, председник покрајинског парламента и лидер СВМ, за „Новости“ оцењује да је најбоље да се избори у Војводини одрже заједно са локалним:
– Као председник војвођанске Скупштине немам могућност да распишем ванредне покрајинске изборе све док постоји макар и најтања скупштинска већина.

То је био окидач да се напредњаци одлуче за широку и снажну политичку акцију која би у наредним месецима требало да обори власт ДС и да практично закаже излазак на биралишта.

У том прегруписавању снага, СНС првенствено рачуна на посланике СВМ, али и без њих, Пајтић би могао да одржава танку већину уз помоћ ЛСВ и НДС. Очигледно је, зато, да напредњаци рачунају и на раскол на релацији Пајтић – Чанак – НДС, који би довео до пуцања покрајинске власти.

Ђорђе Милићевић, потпредседник Скупштине АПВ и посланик напредњака у покрајинском парламенту, каже за „Новости“ да су избори до краја године пожељни и неопходни:

– Већ за месец или два улазимо у изборну годину, а грађани су на низу локалних избора од 2012. до данас показали да немају више поверења у Пајтићеву власт. Због њих је нужно да се већ до краја године одрже избори и да се до пролећа, кад истиче мандат актуелној власти, нови парламент конституише и почне да ради.

Александра Јерков, портпарол ДС, не верује да ће СНС успети у свом науму:

– Напредњаци понављају исту причу већ три године. То што би они желели да са 24 посланика направе власт, најбоље говори о карактеру те странке. Владајућа коалиција у Војводини има двотрећинску већину. Не може се власт освајати на основу жеља, истраживања јавног мњења или резултата на изборима постигнутим на другим нивоима.

По речима Павла Будакова, шефа посланичког клуба коалиције око СПС, кршење договора у вези са традиционалним симболима, сликовито показује стање у војвођанском парламенту.

– То је био врхунац, а повода за расписивање ванредних избора било је више у последњих годину-две. Председник Пастор могао би да могућност за раније расписивање избора нађе у чињеници да скупштинска већина формално постоји, али да она суштински не може да доноси важне одлуке за грађане.

И војвођански одбор Покрета социјалиста затражио је јуче хитно расписивање ванредних покрајинских избора, сматрајући да је ускраћивањем подршке традиционалним симболима АП Војводине, Бојан Пајтић изиграо политички договор.

(Вечерње новости)