Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ: Напредњаци у Шапцу оспоравају сопствене одлуке – тврде да су покрадени

0

- Приговори које су Српска напредна странка и ГГ „Волимо Шабац“ поднели Градској изборној комисији немају никакве везе са правом и законитошћу у поступцима бирачких одбора и Градске изборне комисије. Изборни резултати које је утврдила ГИК одражавају праву вољу грађана Шапца, истакла је Валнетина Ловрин Јевтић, председница Градске изборне комисије.

Zgrada_opštine_Šabac

Зграда општине Шабац (ФОТО: Википедија – Gajdario)

Седница ГИК-а у Шапцу сазвана је да би се одлучивало о приговорима које су поднели представници Српске напредне странке и подносилац листе ГГ „Волимо Шабац“. Будући да су оба приговора поднета пет, односно шест дана након истека законског рока, ГИК је оба приговора одбацила као неблаговремена.

– Подносиоци приговора указују на неправилности у раду бирачких одбора. Међутим, рад бирачких одбора могли су да оспоравају у року од 24 часа од момента затварања бирачких места. Значи, законски рок за улагање приговора овакве врсте је истекао у понедељак у 20 часова, објаснила је Ловрин Јевтић.

Подносиоци приговора имају могућност да у року од 24 часа уложе жалбу Управном суду на одлуку ГИК-а, али убеђена сам да ће Управни суд само повтдити одлуку ГИК-а, додала је она.

Одлука о проглашавању изборних резултата донета је једногласно – за њу су гласали сви чланови, међу којима и представници Српске напредне странке. Такође, у бирачким одборима на чији се рад приговори односе, Српска напредна странка имала је 10 председника, а у сваком од њих и члана од којих ниједан није имао приговоре ни примедбе током гласања. То значи да СНС практично оспорава рад својих представника и не признаје одлуку за коју су њени представници гласали.

Према резултатима локалних избора у Шапцу, мандати су подељени између четири изборне листе: „Александар Вучић – Србија побеђује“ 28 мандата, „Небојша Зеленовић – Шабац је наш“ 26, „Победа за Шабац – Немања Пајић“ 11 и „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија, Комунистичка партија“ 4 мандата.

Носиоци листа „Небојша Зеленовић – Шабац је наш“ и „Победа за Шабац – Немања Пајић“, потписали су 27. априла Споразум о циљевима и заједничком деловању. Тако ће власт у Шапцу остати непромењена, а конститутивна седница локалног парламента заказана је већ за 5. мај.