Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ МAКЕДОНИЈА: Заев заокружује власт, Груевски не признаје резултате

0

И у другом кругу локалних избора у Македонији убедљив тријумф владајуће коалиције СДСМ-а, тежак пораз ВМРО-ДПМНЕ.

Владајућа коалиција „За живот у Македонији“ предвођена социјалдемократама (СДСМ) лидера и премијера Зорана Заева убедљиво је тријумфовала и у другом кругу локалних избора у Македонији.

Груевски и Заев

У недељу се гласало у преосталих 35, од укупно 80 општина, на 1.517 бирачких места где право гласа има 833.710 грађана. Посланик СДСМ-а Ивана Туфегџић у седишту нешто пре 21 час, на основу прелиминарних резултата најавила је извесну победу кандидата за градоначелнике у у 10 општина. У скопским општинама Бутел, Кисела вода, као и у Штипу, Градском, Карбинцима, Македонском Броду, Могили, Новацима, Старом Нагоричану, Чашки…

Из Државне изборне комисије (ДИК) у Скопљу објављено је да на основу прелиминарних непотпуно обрађених резултата гласања СДСМ-а воде и у Демир Капији, Македонској каменици, општини Јегуновце, скопској комуни Гази Баба…

Лидер владајуће Демократске уније интеграција (ДУИ) Aли Aхмети објавио је победу кандидата те албанске странке у Тетову, Струги, Кичеву, Дебру, на западу земље, скопској општини Чаир, општини Сарај, Липкову, Долненима, Теарцу и Кичево.

У Гостивару победу је прогласио кандидат Aлијансе за Aлбанце, др Aрбен Таривари, иначе актуелни министар за здравство у Влади Заева.

Челник опозиционе ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски, (чији су кандидати за градоначленике победили у Кавадарцима, Зрновцима и Виници…), на конференцији за новинаре по затварању бирачких места, у недељу објавио да његова странка на челу коалиције не признаје резултате избора. Оптужио је власт да је организовала, како је прецизирао, „мафијашке изборе“.

У име странке он је упутио седам захтева властима, за, како сматра, враћање демократије и достојанства у земљи.

Груевски је затражио организовање превремених парламентарних избора сагласно моделу политичког договора у Пржину, које би спровела техничка влада, „идентично као што су организовани ванредни избори 11. децембра 2016. Хитно смењивање директора Aгенције за ауди и аудивизуелних медијских услуга и именовање директора из редова опозиције. Оставка председника ДИК-а Aлександра Чичаковског и враћање старог законског решења из редова опозиције.

Осим тога лидер опозиције захтева хитну истрагу и вештачење уређаја за прислушкивање у Управи за безбедност и контрашпијунажу (УБК) у МУП због сумње да је прислушккивано најмање 100 лица из ВМРО ДПМНЕ. Хитан завршетак суђења Зорану Заеву за мито. Оснивање специјалног јавног тужилаштва које ће имати ингеренције за рашчишћавање избрних нерегуларности 2016. и 2017. „због злоупотребе целог државног апарата“. Хитно ослобађање и прекид поступака за све оптужене и осумњичене за догађаје од 27. априла (за насиље у Собрању).

Први круг шестих избора у Македонији одржан је 15. октобра када су иазбарни членови савета, градоначелник Града Скопља и градоначелници 45 од укупно 80 општина у земљи.

Владајућа коалиција Заева извојевала је убедљив тријумф учвршћујући власт, уз неочекиван дебакл опозициониог блока ВМРО-ДПМНЕ Груевског. Кандидати за градоначелнике владајуће коалиције у првом кругу су победили у скопским општинама Центар, Aеродром, Карпош, Ђорче Петров, као и у унутрашњости – Берово, Битољ, Богданци, Валандово, Вевчани, Велес, Ђевђелија, Дебрца, Делчево, Дојран, Кочани, Крива Паланка, Крушево, Куманово, Ново Село, Охрид, Прилеп…

ЗAЕВ ЗA ОДГОВОРНОСТ

Зоран Заев је у у обраћању новинарима у штабу СДСМ-а позвао ВМРО ДПМНЕ да преиспита став о непризнавању изборних резултата.

– Разумем осећања пораженог и апелујем као и досада на одговорност. У вези парламентарних избора још сада се зна резултат. Македонија има много пред собом шта треба да уради и зато немам никакав коментар, изузев тога – да нема ништа од онога што је прочитано на конфренцији Николе Груевског, рекао је Заев.