Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ 2016 (ИЗ ЧАСА У ЧАС): Србија гласала бирачка места затворена, очекују се први резултати

0
 ФОТО: Thinkstock

ФОТО: Thinkstock

 Посматрачи организације ЦРТA јавили су да је до 19 сати на изборе изашло 53,1 одсто бирача уписаних у бирачки списак.

Претходно је Републичка изборна комисија навела да је до 18 сати на биралишта у Србији је изашло 47,68 одсто уписаних бирача. У централној Србији до 18 сати изашло је 47,44 одсто, у Војводини 48,34 одсто, а у Београду 47, 14 одсто уписаних бирача, рекао је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.

Према подацима Центра за слободне изборе и демократију укупна излазност на изборима до 17 сати је 43,5 одсто. У Београду је излазност била 39,5 одсто, у Војводини 42,8, у Централној Србији 45,9 одсто, подаци су ЦеСиД-а.

У Србији се данас одржавају ванредни парламентарни и редовни покрајински и локални избори. Према подацима РИК-а, укупна излазност на изборима до 18 сати је 52,9 одсто. Бирачка места у Србији су затворена у 20 сати и сада више није могуће гласати, осим на неколико бирачких места где изборни процес није кренуо на време због мањих нерегуларности. Очекују се први резултати гласања грађана.

20.27 Ускоро се очекују први резултати гласања грађана. У страначким штабовима атмосфера је узаврела и сви очекују да виде како су се пласирали на данашњим парламентарним, покрајинским и локланим изборима.

20.26 Екипа Блиц није пуштена у штаб СРС

Српска радикална странка није дозволила редакцији “Блица” да резултате избора прати у њиховом изборном штабу. Више прочитајте у посебној вести.

20.24 Кораћ: Нема толико белих листићи

– Овај пут нису приметни бели листићи у том обиму као што је то био случај на претходним изборима, али је дефинитивно у питању кампања у којој постоји апсолутна доминација једне странке, како финансијски, тако и медијски јер је премијер свеприсутан. Од 90-их година нисам видео овакву неравнотежу јер једна колација свим средствима тежи да има максималан монопол у кампањи, изјавио је Жарко Кораћ за Б92.

20.23 У ЛДП још тишина

У ЛДП-у је и даље изборна тишина на снази, само се новинари, фоторепортери и камермани чују у прилично празној и пространој сали Aмерикана у Дому омладине. Aктивисти украшавају салу љубичастим балонима, а са видео бима се пуштају спотови коалиције без звука.

20.22 У штабу ДСС-Двери мирно

Према речима репортера „Блица“ у штабу изборне листе ДСС за сада је мирно, скупљају се новинари у чланови коалиције ДСС-Двери.

Пије се кафа, сок, вода – послужење је скромно за сада. Око 20 сати очекује се долазак Бошка Обрадовића и Санде Рашковић Ивић. За сада није познато када це се обратити први пут.

20.19 Погледајте како су гласали политичари у Србији: Српски политичари гласали су данас на својим изборним местима, надајући се најбољем могућем резултату по своје странке. Неки су на гласање дошли са супружницима, док су неки повели и децу.

20.13 ЦЕСИД: Очекујемо излазност 57 одсто

Највећа излазност је у централној Србији, и то преко 54 одсто, а најмања у Београду – испод 50 одсто, подаци су ЦеСИД-а.

У ЦеСИД-у очекују да изланост буде око 57 одсто.

У Војводини је изашло 52,9 одсто бирача, у Београду 51,9, а у Београду 49 одсто.

20.11 СНС очекује 50 одсто: Висока излазност нам одговара

Колико се могло чути у разговорима функционера странке, висока излазност бирача им одговара, а сви се надају магичној бројци од 50 процената.

20.08 „Доста је било“ ишчекује резултате

У штабу покрета „Доста је било“ за сада влада позитивна атмосфера. Окупљени чланови и симпатизери са нестрпљењем очекују и долазак председника покрета Саше Радуловића, а планирано је да им се он прикључи око 20.30 сати. Радуловућ це се тада и обратити бројним окупљеним новинарским екипама.

20.06 Окупљање у ДС, прво обраћање у 21

У седиште ДС полако пристижу чланови, а међу првима су у просторије партије дошли Бојан Пајтић, Гордана Чомић и Горица Мојовић, извештава новинар „Блица“ у штабу ове странке.

Прво обраћање медијима заказано је за 21 час.

Том приликом ће се им се обратити Aлександра Јерков која ће се у свом обраћању медијима фокусирати на изборне неправилности.

20.05 – Вучић стигао у штаб СНС

Премијер Србије Aлександар Вучић стигао је у штаб Срспке напредне странке, јавља наша новинарка Ивана Мастиловић Јаснић са лица места. Вучић је стигао сам, а за њим су стигли и министри Златибор Лончар, Жељко Сертић, Зорана Михајловић, Вања Удовичић.

У штабу Српске Напредне Странке (СНС) налази се више стотина људи, а акредитовано је око 70 новинара. Председник странке Aлександар Вучић стигао је у штаб око 19.30 сати, али није давао изјаве за новинаре. Његов пример следили су и остали функционери странке, јавља извештач „Блица“ из штаба СНС Ивана Мастиловић Јаснић.

19.45 – Гласање каснило због „закључане канцеларије“

Након што нису успели да на време пронађу кључ судске канцеларије у којој је смештено бирачко место број 1 у Лебану, гласање ће бити продужено за сат времена. То је речено из Општинске изборне комисије, а преносе Јужне вести.

Гласачи су у Основном суду чекали да остваре своје право пуних сат времена јер је, како наводе, “неко затурио кључ од канцеларије”.

“Основни суд је био откључан, али се негде загубио кључ од канцеларије у којој се годинама гласа”, каже Славољуб Денић, председник ОИК-а.

На бирачком месту број 1, на коме ће гласање због кашњења уместо до 20 трајати до 21 сат, једно је од највећих у Лебану на коме право гласа остварује 831 грађанин.

 19. 25 – У Врању гласало 64,8 одсто бирача

Према резултатима градске Изборне комисије,на изборе у Врању до 19 часова изашло је 64,8 процента  уписаних гласача.

19. 23 – На бирачка места у неколико градова Тимочке крајине излазност је и преко 50 посто.

У општина у којима грађани гласају и за локални парламент Сокобања води са убедљивих 52 процената излазности, Кладово са 40 и Бољевац са 50 одсто, према проценама појединих изборних штабова. Како је Блицу речено у ОИК

Књажевац своје бирачко право искористило је нешто више од 40 процената грађана. На парламентарне изборе у општини Мајданпек изашло је 52 процента од укупно уписаног броја бирача, док је у Неготину забележено најмање 38,4 процената.

19.00 – РИК: Излазност до 18 сати је 47,68 одсто гласача

На републичке изборе је до 18 сати изашло укупно 47,68 одсто гласача. У Војвоцини је до сада изашло 48,34 одсто бирача, у Београду 47,14 одсто, а у централној Србији 47,44 одсто.

На покрајинске изборе до 18 часова изашло је 48,1 одсто гласача, што је знатно више него 2012. године, када је излазност била 43,22 одсто, изјавио је заменик председника Покрајинске изборне комисије Миодраг Парлаћ.

Како наводе у РИКУ гласање протиче регуларно.

На изборима 2014. до 18 часова гласало је 45,67 одсто грађана с правом гласа.

 18. 46 – ПИК: У Војводини до 18 сати гласало 48,1 одсто бирача

На биралиштима у AП Војводини до 18 часова гласало је 48,1 одсто грађана уписаних у бирачки списак, саопштено је на конференцији Покрајинске изборне комисије.

Како је рекао заменик председника ПИК-а Миодраг Парлаћ, изласност је у односу на претходне покрајинске изборе одржане 2012. године знатно већи, јер је тада до 18 часова гласало 43 одсто бирача.

– Излазност варира по општинама од 43,5 одсто колико је у Aлибунару до 66 одсто у Новој Црњи, у којој је изашло највише бирача у Војводини- казао је Парлаћ на конференцији за медије.

Подаци ПИК-а говоре и да је до 18 часова у Севернобачком округу било најмање гласача свега 44,98 одсто, док је у Средњебанатском округу гласало 55,15 одсто бирача.

18.53 – На КиМ до 18 сати гласало 35,28 одсто бирача

На Косову и Метохији до 18 цасова гласало је 37.901 бирача или 35,28 одсто, саопšтио је ОЕБС. Право гласа на српским парламентарним изборима на Косову и Метохији има 106.094 бираца.

IZBORI IZLAZNOSTI d18.36 – Београђанка од 107 година без гласачког листића

Бака Мара Раденковић, 107-годишња Београђанка, упорно чека могућност да оствари своје грађанско право. Међутим, од представника изборне комисије ни трага ни гласа.

Једној од најстаријих становница престонице, веома је стало да се њен глас чује. Због тога киша није спречила њену сестричину Стану да рано јутрос оде на бирачко место на Звездари и позове комисију у Марину кућу. Опширније прочитајте ОВДЕ.

Према подацима ЦеСИД-а, укупна излазност на изборима до 17 сати била је 43,5 одсто. У Београду је излазност била 39,5 одсто, у Војводини 42,8, у Централној Србији 45,9.

Како је саопштено на конференцији за новинаре, већа излазност од 2008. и 2014. али нижа од 2012. Изласност не би требало да буде нижа него пре 2 године. Очекује се да изласност буде већа од 53 одсто.

Постоји мали број неправилности на десетак бирачких места, а све неправилности су разрешене, речено је на конференцији за медије.

17.54 –  Члану изборне комисије из села Рибник одређено задржавање

Припадници Министарства унутрашњих послова, по одобрењу Основног јавног тужилаштва у Јагодини, одредили су задржавање до 48 сати члану изборне комисије у селу Рибник, због сумње да је разбио две гласачке кутије на бирачком месту. Задржан члан изборне комисије имао је 2,04 промила алкохола у крви.

Против педесетчетворогодишњег мушкарца поднета је кривична пријава због сумње да је починио кривично дело из члана 106. Закона о избору народних посланика.

17.48 – Клачар: Може се очекивати оодив већа од 55 одсто

На основу досадашњих података, може се очекивати да ће одзив на изборе бити већа од 55 одсто, изјавио је Бојан Клачар из ЦеСИД-а. Он је рекао да је незахвално прогнозирати, али како ствари сада стоје, готово је извесно да ћемо имати већи оџив него 2014. године када је био око 53 одсто. Сада можемо да очекујемо одзив већи и од 55 одсто, рекао је он за Б92.

17.32 – У Бањалуци до 13 часова гласало више од пола бирача

На гласачком месту у Генералном конзулату Србије у Бањалуци до 13.00 часова гласало је 266 или више од половине пријављених бирача.

Председник бирачког одбора Радослав Илић рекао је новинарима да очекује да ће до затварања гласачког места највећи број пријављених бирача остварити своје право.

На бирачком месту у Генералном секретаријату Србије у Бањалуци уписано је укупно 512 бирача који имају право гласа на изборима у Србији.

17.25 – Без продужетка гласања због кашњења на бирачком месту у Крагујевцу

Време за гласање у Старој радничкој колонији у Крагујевцу на бирачком месту 166, где је отварање каснило 50 минута неће бити продужено после 20.00 часова, речено је агенцији Бета у Градској изборној комисији (ГИК).

Члан ГИК-а Томислав Тракић рекао је да је до кашњења дошло из техничких разлога, односно због пребројавања листића на једном од већих бирачких места.

„Пошто кашњење није било дуже од сат времена, неће бити продужено гласање на месту број 166 после 20.00 часова“, рекао је Тракић.

Он је потврдио да гласање у Крагујевцу протиче без проблема, а да се представници бирачких одбора обраћају ГИК-у најчешће због испражњених батерија на лампама, као и због недостатка потврда за гласање ван бирачког места.

У Крагујевцу бирачко право на локалним изборима има 154.277 уписаних бирача, за ванредне парламентарне 159.088 бирача, а гласање се спроводи на 168 бирачких места.

Одзив бирача до 14.00 часова је 29,96 одсто, а нова процена одзива најављена је за 18.00 часова.

17.17 – ЦРТА – До 16 часова на изборе изашло 39,6 одсто бирача

Посматрачка мисија организације ЦРТА саопштила је да је излазност грађана на изборе до 16 часова била 39,6 одсто.

16.22 У Мошорину је данас дошло до туче активиста две странке, сазнаје РТВ. Ипак, гласање није прекинуто.

Полиција је реаговала у овом случају.

15:51 Према подацима РИК-а, до 14 сати је гласало 18,89 одсто бирача. Гласали су сви представници власти и опозиције.

– Избори протичу у реду, уз мање проблеме (грађани убацивали листиће у погрешне кутије, на бирачким местима нестајала струја, на једном пријављена и бомба…). До половине изборног дана у Србији није било „озбиљних кршења изборних процедура“, изјавио је данас представник Центра за слободне изборе и демократију (Цесид) Ђорђе Вуковић.

– С друге стране, посматрачка мисија ЦРТА указала је на „озбиљне неправилности на неким местима“. Примера ради, у Врању је пријављено да раднике организовано доводе на гласање, док председница бирачког места контролише ко за кога гласа.

– Многи бирачи нису у изборима изгубили смисао за хумор, па је на улицама Београда виђен и Дарт Вејдер који журно иде ка бирачком месту…

14.17 – Скандал у Врању: Председница бирачког места контролише ко за кога гласа

Републичка изборна комисија, Радно тело и МУП Србије добили су дојаву од изборног штаба једне странке у Врању да су уочене неправилности на девет бирачких места.

14.15 – На КиМ до 10 сати гласало 550 људи

До 10 часова на биралишта у Косовској Митровици укупно је изашло 550 гласача, што је 3.63% од укупног броја, саопштено је из Изборног штаба СДП-а у Косовској Митровици.

14.10 – ЦРТА: До 13 сати гласало 25,1 проценат гласача

Посматрачка мисија ЦРТА саопштила је да је, на основу 98,5 процената обрађеног узорка, до 13 часова на биралишта у Србији изашло 25,1 проценат гласача и да се статистичка грешка креће у распону од 0,7 процената, пише Н1.

 14.00 – Гласање надгледа 1883 посматрача

Акредитовано је 1.687 домаћих и 196 страних посматрача. Они су задужени да прате рад РИК-а као и рад бирачких одбора.

13.53 – Томин син гласао са породицом

Син председника Србије и градоначелник Крагујевца, Радомир Николић, гласао је са породицом у том граду. Гласачке листиће у кутију убацила је његова најмлађа ћерка.

13.50 – У граду и 25 села митровачке општине гласа 70.317 бирача

Према подацима Изборног штаба ДС Сремске Митровице у 9 сати излазност је износила 6,53 одсто, док у Изборном штабу СНС саопштавају да је излазност у 9 сати била 6,31 одсто.

 13.45 – Избори у Београду иду споро, инцидената за сада нема

Избори у 17 београдских општина одвијају се без већих инцидената и неправилности, а изласност је до 10 сати била на нивоу ранијих изборних година.

13.34 – Гласање се обавља и у затворима

И затвореници ће имати прилику да искористе своје право гласа и то на укупно 29 бирачких места унутар завода за извршење заводских санкција у Србији.

13.30 – У три земље држављни Србије већ гласали

Држављани Србије који живе у Великој Британији, Канади и САД на гласање на предстојећим парламентарним изборима изаћи ће у суботу, 23. априла, од 7 до 20 часова по локалном времену

13.20 – У Бањалуци до 10 сати гласало 105 грађана

Председник Бирачког одбора у генералном конзултату Србије у Бањалуци Радослав Илић изјавио је, да је од 512 уписаних у бирачки списак на том гласачком месту јутрос од 7 до 10 сати, гласало 105 грађана.

13.18 – Гласао Ненад Чанак

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак гласао је на изборном месту у Новом Саду.

 13.02 – Инцидент у Краљеву: Пронађена три листића код једног гласача

На бирачком месту у Конареву код Кралева код једног гласача пронађена су три попуњена листића. Како нам је речено из Градске изборне комисије у Краљеву, гласање на овом месту није прекинуто јер је наводно у питању људски фактор.

– Један бирач је имао два листића за републичке изборе, и један за локалне. Он је грешком добио два листића за парламентарне изборе јер су се залепили. Међутим, он их је попунио и оба је покушао да убаци у кутију. Комисија је то уочила и тај листић склонила са стране као неупотребљен. Све је то унесено у записник и гласање је настављено – рекао је Иван Петровић, председник Градске изборне комисије.

12.40 – ЦРТA: Озбиљне неправилности на два одсто бирачких места

Посматрачка мисија ЦРТA је данас саопштила да је до 10 часова на парламентарним изборима у Србији гласало укупно 9,4 одсто грађана уписаних у бирачки списак, и да гласања протиче без већих проблема.

Шеф посматрачке мисије ЦРТA „Грађани на стражи“, Раша Недељков рекао је на конференцији за новинаре у Медија центар да су на два посто бирачких места забележене озбиљне нерегуларности током гласања и то првенствено на истоку Србије и у Војводини.

12.18 – Гласао премијер Aлександар Вучић

Премијер и председник Српске напредне странке Aлександар Вучић гласао је данас око поднева на Новом Београду. Вучић је на бирачко место 27 у Булевару Михајла Пупина 117 дошао са ћерком.

12.16 – Гласао Борко Стефановић

Лидер Левице Србије Борко Стефановић гласао је данас у 11.30 у Новом Саду на бирачком месту број 104 у улици Народног фронта 71.

12.10 – Лидер покрета Доста је било гласао у вртићу „Церак“

Председник покрета Доста је било Саша Радуловић гласао је данас на бирачком месту у вртићу „Церак“ у Београду.

12.06 – ОЕБС: До 10 сати на Косову гласало 7.4 одсто уписаних гласача

Мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) је саопштила да је до 10 часова на свим бирачким местима на Косову за парламентарне изборе у Србији гласало 7.925 гласача, односно 7,4 одсто укупног броја уписаних гласача.

12.03 – На неким бирачким местима нису радили читачи за отисак прста

На неким бирачким местима у Шапцу било је проблема с батеријама за електронске читаче и недостајали су јастучићи за отисак прста неписмених бирача, али су ти недостатци отклоњени.

12.02 – У Шапцу велика излазност бирача

По подацима Градске изборне комисије, у Шапцу је до 10 часова на биралишта изашло око 10 одсто грађана, а у неким селима гласало је већ више од 20 одсто бирача.

12.00 – Информације о неправилностима након 20 сати

Редакција „Блица“ добила је информације да на још неким бирачким местима постоје неправилности, да активисти спречавају људе да гласају и мењају листиће. „Блиц“ ће више информација о свим инцидентима који су се догодили током дана, као и саопштења странака објавити након 20 сати када се заврши изборна тишина.

11.57 – Гласао председник Нове странке Зоран Живковић

Председник Нове странке Зоран Живковић гласао је данас на бирачком месту на Стоматолошком факултету у Београду. Он је на гласање дошао са супругом Бисерком и децом.

11.55 – Грађани Србије у Хрватској гласају у Вуковарум, до сад гласале 22 особе

Једино бирачко место у Хрватској за превремене парламентарне изборе у Србији отворено је јутрос у Генералном конзулату Србије у Вуковару. На том бирачком месту у бирачки списак уписано је 193 грађана Србије од којих је од јутос гласало 22 бирача.

У Загребу и Ријеци нису стекли услови за отварање бирацких места, јер се у тим дипломатско конзуларним представништвима није пријавио довољан број грађана, односно најмање 100 који би желели да гласају.

11.50 – Сулејман Угљанин гласао у Новом Пазару

Председник Странке демократске акције (СДA) Санџака Сулејман Угљанин гласао је јутрос у девет сати на бирачком месту 87, у Основној школи “Десанка Максимовић” у Новом Пазару. Угљанин је на гласање дошао са супругом.

11.47 – Палма испоштовао традицију: На гласање дошао са супругом, мајком, синовима и унучићима

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма гласао око 10 сати у Кончареву код Јагодине са супругом, мајком, двојицом синова, снајама и петоро унучића. Дванаесторо Марковића живе у Кончареву и традиционално заједно гласају, а поносном деди Палми увек у томе помажу најмлађи чланови.

11.43 – Зукорлић гласао у Новом Пазару

Носилац листе Бошњачке демократске заједнице (БЏ) Санџака Муамер Зукорлић гласао је данас у 10.30 на бирачком месту 73 у Основној школи “Јован Јовановић Змај” у Новом Пазару. Он се на гласању појавио са супругом Умејом и ћерком Неџмом.

11.40 – Вејдер обавио своју грађанску дужност

Aко је веровати фотографијама које круже друштвеним мрежама, на гласање на Вождовцу дошао је и Дарт Вејдер.

11.30 – Дојава о бомби на бирачком месту на Вождовцу

На бирачком месту 81 на Вождовцу данас око 10 сати дојављено је да је подметнута бомба. Опширније о томе прочитајте ОВДЕ.

11.13 – РИК: Бирачко место у ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Врању је затворено и избори ће тамо бити поновљени

Како јавља репортер „Блица“, новинари и сниматељи неколико медијских кућа били су избачени из бирачког места број 3 на Врачару. Они су се на ово жалили у РИК-у где им је речено да немају никакву инфрмацију о томе.

РИК је потврдио да је од свих нерегуларностима о којима се прича тачна само она у ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Врању. РИК је потврдио да је један активиста Јединствене Србије покушао да замени бирачки листић. Ово бирачко место је затворено, избори ће бити поновљени, а полиција је обавештена о инциденту.

Такође, на бирачком месту 35 у Техничкој школи у Врању гласање је почело са закашњењем од 20 минута,Председник бирачке комисије Миша Павловић рекао је да је до закашњења дошло због тога што на време није дошао домар.

11.05 -РИК: Први резултати

До 20 сати у Централној Србији гласало 8.50%, Војводини је гласало 9,82 %, у Београду 8,34 %, саопштио је РИК. Од уписаних бирача у Републици Србији гласало је 8,85%.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић је рекао да је на претходним изборима до 10 сати гласало 9,06 одсто, а да је коначна излазност била 53,09 одсто.

11.03 – РИК о току гласања: Бирач покушао да замени листић

У ОШ „Доситеј Обрадовић“ ухваћен је активиста Јединствене Србије који је иза паравана покушао да замени листић.

11.00 – ПИК: У Војводини до 10 сати гласало 12,22 одсто бирача

У Војводини је на покрајинским изборима до 10 сати гласало 12,22 одсто бирача, речено је новинарима у Покрајинској изборној комисији (ПИК) у Новом Саду.Највећи оџив је за сада у општини Опово где је већ гласало 19,8 одсто бирача, и у општини Тител – 19,7 одсто, док је у Новом Саду гласало 5,6 одсто.

„Излазност у Војводини од 12,22 одсто нешто је боља него на претходним покрајинским изборима“, казала је Јелена Злојутро из ПИК-а.

10.58 – Николић гласао у присуству бројних медија

Председник Србије Томислав Николић гласао је данас, нешто пре 11 часова, на бирачком месту у Основној школи „Краљ Aлександар Први“. Председник Николић на бирачко место дошао је у пратњи супруге Драгице, а свој глас у гласачку кутију је убацио у присуству великог броја представника медија.

10.45 – У Врању на бирачком месту 24 прекинуто гласање зато што су активисти једне странке унели заокружени гласачки листић, потврдио је РИК.

10.30 – Према подацима ЦеСИД-а до 9 сати је на изборима гласало 5,2 одсто уписаних бирача. У централној Србији излазност до 9 сати била 5,1 одсто, у Београду 4,2 одсто, а у Војводини 6,6 одсто. Излазност до девет сати је приближна оној која је забележена и на изборима 2014. године, тада је до девет сати на биралишта изашло 5,3 одсто бирача.

10.00 – Отварање бирачких места за гласање на изборима у Србији прошло је јутрос углавном у складу са прописаним процедурама, на неколико места забележене неправилности, рекао је данас у Београду шеф посматрачке мисије ЦРТА „Градјани на стражи“, Раша Недељков.

09.30 – Политичари од раног јутра изазе на биралишта на биралиштима

09.00 – Гласање на ванредним парламентарним избоирма протиче у најбољем реду, у складу са законима Србије и свим демократским и међународним стандардима, речено је на првој конференцији за новинаре Републичке изборне комисије (РИК) од отварања бирачких места.

07.00 – У Србији се одржавају ванредни парламентарни, покрајински и локални избори. Бирачка места отворена су у 7 сати, а биће затворена у 20.

Извор: Б92/Блиц