Прочитај ми чланак

Изабрана нова влада – 198 посланика гласало за њен избор

0

nova-vlada-27-04-2014

Народна Скупштина је изабрала нову Владу Србије на чијем челу је Александар Вучић. За Владу је гласало 198 народних посланика.

Нова влада Србије има 16 министарстава и два министра без портфеља. Претходно је Александар Вучић посланицима изложио експозе у којем је представио програм Владе а потом су посланици расправљали о том програму.

Премијер и чланови његовог кабинета положили су заклетву пред посланицима у Народној Скупштини. Полагању заклетве присуствововао је и председник Републике Томислав Николић. У Дому Народне Скупштине интонирана је и државна химна.

У тренутку гласања у Скуштини је било присутно 228 народних посланика. За избор Владе гласало је 198, против 23, шест посланика било је уздржано а један није гласао. 

Први потпредседник владе и министар спољних послова је Ивица Дачић, а влада има још три потпредседника.

Потпредседница Владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре је Зорана Михајловић.

Функцију потпредседника Владе обављаће и министар трговине, телекомуникација и туризма Расим Љајић. Четврто потпредседседничко место у Влади заузела је и нова министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Нови-стари министар финансија је Лазар Крстић, а министар привреде је Душан Вујовић.

Кадрови Социјалистичке партије Србије у новој Влади су министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић и министар енергетике и рударства Александар Антић.

Функцију министра правде обављаће Никола Селаковић, министар просвете, науке и технолошког развоја биће Срђан Вербић, а министар здравља Златибор Лончар, док министар културе и информисања остаје Иван Тасовац.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална пиатања је Александар Вулин, а министар одбране Братислав Гашић.

На челу Министарства унутрашњих послова је Небојша Стефановић, а министар омладине и спорта остаје Вања Удовичић.

Министри без портфеља биће Велимир Илић и Јадранка Јоксимовић.

(РТС)