Прочитај ми чланак

ИЗ БУЏЕТА само у 2021. години СНС-у поклоњена милијарда народних пара

0

Српска напредна странка је само у прошлој години добила из буџета више од милијарду динара. Када се на то додају прилози физичких лица и одузму расходи, испада и да су напредњаци без конкретног „бизниса“ практично успели да зараде више од 420 милиона динара или око 3,6 милиона евра, показује финансијски извештај СНС за 2021. годину. О колико великој заради се ради, можда најбоље показује податак да је СПС као друга највећа странка у истом периоду била у плусу од “свега” 75.000 евра.

Опозиције након бојкота избора у 2020. години није било у парламенту, а кајмак је покупила Српска напредна странка. Са више од две трећине посланичких места у Скупштини Србије, напредњаци су по том основу добили убедљиво највише новца за редован рад.

Само из републичког буџета за редован рад СНС је добио око 910 милиона динара, а још око 10 милиона из покрајинске касе. Када се на то дода и новац из локалних буџета, на рачун напредњака у прошлој години легло је тачно 1.048.123.628 динара.

Са новцем из буџета за изборе у неколико локалних самоуправа и прилозима физичких лица, укупни приходи СНС у прошлој години износили су 1.059.024.807 или око девет милиона евра.

Занимљиво је да, према званично објављеном финансијском извештају, ни динар прихода није стигао од чланарина, а међу донаторима наводно није било ни правних лица, односно приватних предузећа.

У исто време напредњаци су наравно и трошили новац и то у укупном износу од 634.168.505 динара или око 5,4 милиона евра. Толико су бар пријавили.

Највећи издаци су им били режијски и текући трошкови, на које је отишло око 408 милиона динара. Друга највећа ставка били су трошкови за стручно усавршавање и међународну сарадњу (око 85 милиона динара), а потом следе трошкови рекламног материјала (око 49,5 милиона) и издаци за зараде (око 48 милиона).

Када се од укупно уплаћеног износа из буџета одузму сви приходи и расходи, испада да им је остало вишка око 425 милиона динара или 3,6 милиона евра. И то је “чиста” зарада напредњака у прошлој години.

Донације физичких лица драстично мање него раније

И у претходној години физичка лица донирала су рад СНС и то у износу од око 10,9 милиона динара. То и није тако велика сума, имајући у виду да је СНС у 2021. приходовала више од милијарду динара. Како је раније писао ЦИНС, од 2012. до 2019. грађани су напредњацима донирали 764 милиона динара или око 109 милиона у просеку годишње. Ако је веровати подацима објављеним у финансијском извештају испада да су симпатизери СНС у 2021. подбацили.

Немања Ненадић, програмски директор организације Транспарентност Србија, наводи за “Нову” да је очигледно из извештаја да је актуелни обим финансирања редовног страначког рада из буџета у 2021. далеко премашио потребе када је реч о СНС.

“Томе је највише допринела расподела посланичких места након избора 2020, који је већи део опозиције бојкотовао. Пошто је амандманима из 2014. допуштено да се тај новац искористи и за изборну кампању, то је СНС-у дало огромну почетну предност за изборе 2022. Значај акумулираних вишкова може се видети и на примеру СРС, која већ неколико година није парламентарна странка, али и даље има значајна сачувана средства”, објашњава Ненадић.

Колико СНС предњачи у погледу финансија, показује пример Социјалистичке партије Србије, друге највеће странке у претходном сазиву републичког парламента.

Током 2021. у касу социјалиста слило се око 240 милиона динара или око 2,04 милиона евра. Та странка је у истом периоду потрошила 1,97 милиона евра. Када се одузму приходи и расходи, долази се до цифре од око 8,9 милиона динара или око 75.000 евра. Толико им је новца остало. Чак 48 пута мање него СНС-у током прошле године.

“СПС, иако је све време у Скупштини, новац користи за отплату кредита из изборних кампања, а то је раније био случај и са ДС. Промена структуре парламента (после избора 3. априла) ће донекле смањити ове вишкове СНС и драстично побољшати положај нове парламентарне опозиције. Међутим, кључни проблем остаје то што закон омогућава да се вишкови користе за изборну кампању, било непосредно било посредно, и што се тако парламентарне странке привилегују у односу на оне које то тек желе да постигну”, истиче Немања Ненадић.

Подсећамо, листа око СНС је у прошлом скупштинском сазиву имала 188 посланичких места, док ће у наредном имати 120. Од тог броја ће 90 бити чланови СНС, 18 посланичким места припашће странкама које су биле у коалицији са напредњацима, а десетак места биће нестраначке личности са квоте СНС-а.