Прочитај ми чланак

СИРОТИЊО ЦРКНИ: Повећан буџет председника Српске са 5,4 на чак 28 милиона евра!

0

Буџет Председника Републике Српске (Милорад Додик синоћ проглашен од ЦИК) у 2023. години биће повећан за чак 45 милиона марака (22,5 милиона евра) и износиће невероватних 56 милиона марака (28 милиона евра)!

Влада Републике Српске (Додикови кадрови) утврдила је данас по хитном поступку Предлог буџета за наредну годину у износу од 5,383 милијарди КМ, који је већи од другог ребаланса буџета Српске за ову годину за 873 милиона КМ.

Овим предлогом се, између осталог, буџет Председника Српске са овогодишњих 10,8 милиона (5,4 милиона евра) КМ повећава на чак 56,5 милиона марака.

Најзначајнији раст у буџету Предсједника односи се на расходе по основу коришћења роба и услуга који су са 7,2 милиона КМ повећани на 52,6 милиона марака (28 милиона евра).

Како се види из документа, уместо овогодишњих 3,3 милиона КМ за подршку хуманитарним и друштвено корисним акцијама и за покровитељства Председник Републике Српске је добио 20 милиона КМ, док је за пројекат изградње, адаптације и опремања објеката за децу и омладину предвиђено 30 милиона уместо овогодишњих 956.500 КМ.

У предлогу буџета РС је наведено да планирани расходи по основу коришћења роба и услуга у 2023. години износе 190 милиона КМ (95 милиона евра), што представља увећање од 55,1 милиона КМ, односно 40,8 одсто у односу на средства планирана другим ребалансом буџета за 2022. годину.

„Расходи по основу коришћења роба и услуга су планирани у складу са политикама штедње (?!?) и ограничавања непродуктивне потрошње, при чему се водило рачуна да се не угрози функционисање и рад буџетских корисника приликом извршавања активности из њихове ресорне надлежности. Увећање ове групе расхода је у највећој мери резултат планирања средстава за реализацију пројекта подршке хуманитарним и друштвено корисним акцијама и покровитељства и пројекта подршке за изградњу, адаптацију и опремање објеката за децу и омладину, те увећања расхода за стручне услуге“, наведено је у предлогу.

У преводу, режим је ванредно обезбедио још више народног новца које ће делити својим кадровима, организацијама и фирмама које учествују у изградњи објеката и то под паролом „помоћ и покровитељство хуманитарним и друштвено корисним акцијама“.

Подсећамо, према потврђеним подацима Централне изборне комисије БиХ нови председник Републике Српске је Милорад Додик, а новац у буџету је „донирао“ народ.

Александар Вучић честитао је Милораду Додику на новом мандату и обојица су истакла како се међусобно „воле, поштују и подржавају“.