Прочитај ми чланак

Фирма где је ангажован брат министарке добила послове од државе вредне 11мил. евра

0

Фирма “Нитес”, у којој је део руководећег кадра брат министарке Дарије Кисић - Бојан Кисић, током ове године добила је од државе послове вредне скоро 11 милиона евра, а највреднији склопљен је са ЕДС-ом. “Нитес” је скоро све послове добио као једини понуђач на тендеру или путем преговарачког поступка.

Фирма „Нитес“ доспела је у жижу јавности 2020. године, када је БИРН открио да ова компанија добија уносне послове од државе, а да је њен главни извршни директор за чешки огранак брат тадашње министарке за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Дарије и Кисић, и супруг тадашње министарке правде Неле Кубуровић. Бојан Кисић је, у међувремену, према последњим информацијама које је фирма званично саопштила прошле године, прешао на функцију саветника Управног одбора.

Само од почетка ове године, фирми „Нитес“ додељени су послови вредни око 10,92 милиона евра.

Последњи у низу послова, “Нитес” је добио 2. октобра ове године, када је био једини понуђач у поступку који је расписала Електродистрибуција Србије, а овој фирми додељен је посао вредан око 3,06 милиона евра.

“Нитесу” скоро пет милиона евра од Електродистрибуције

Убедљиво најуноснији посао од почетка године “Нитес” је такође добио од ЕДС-а. Поново је та компанија била једини понуђач, па му је у јуну додељен посао вредан скоро пет милиона евра – прецизније, 4,89 милиона. Спорно код овог, али и код већине других послова које је Нитес добио, је чињеница да је био једини понуђач, иако Закон о јавним набавкама налаже наручиоцу посла да обезбеди што већу конкуренцију.

Још један посао, трећи од почетка године, Нитес је добио од ЕДС-а. Склопљен је у септембру путем преговарачког поступка, а његова вредност износила је око 1,31 милион евра.

„Нитес“ је током ове године добио послове и од Агенције за осигурање и финансирање извоза, Поште и Градске управе за заштиту средине града Новог Сада. Тако је од Агенције, Нитес је, поново као једини понуђач, у козорцијуму са још неколико фирми, добио посао вредан вредан 303.361 евра.

Једини од шест послова који је ове године добила ова фирма, а у којој је имала конкурента, доделило је ЈП “Поште Србије”, а његова вредност износила је 913.204 евра.

Нитес годинама добија милионске послове

Годинама уназада НИТЕС добија милионске послове од државе. Према подацима са портала јавних набавки, а само од марта 2021. до краја 2022. додељено им је самостално или у конзорцијуму 25 послова.

БИРН је у априлу ове године открио да је само Министарство здравља доделило скоро 80 одсто уговора о креирању и одржавању дигиталне здравствене платфоме једној групи компанија, међу којима је и Нитес. Тако је са овим министарством та компанија у априлу 2020. године, склопила три посла укупне вредности 3,2 милиона евра, у тренутку када је у Србији на снази било ванредно стање због коронавируса, а Дарија Кисић је била чланица Кризног штаба.

Према истраживању БИРН-а, објављеном у мају 2020. године, од 2013. до тада, фирме Нитес групе само у Србији потписале 27 уговора вредна око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.