Прочитај ми чланак

Иванић: Излазим на референдум!

0

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да ће институције Српске морати да зазузму неки став о одлуци Уставног суда БиХ, али да ће он поштовати одлуку Народне скупштине Републике Српске и, ако остане овако како јесте, изаћи на референдум.

ivanic(16)Он није желео да коментарише саопштења и ставове америчке Амбасаде у БиХ и изјаве члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића. 

– Ко год мисли да ће на силу натерати српски народ да одустане од датума и догађаја који су њему битни, страшно греши и даје највећи допринос томе. Напротив, насилним приморавањем БиХ се све више руши – рекао је Иванић новинарима у Козарској Дубици.

Он је додао да гарантује да ће 9. јануар остати довољно велик и снажан празник јер ће српски народ тај дан, кад све ово једног дана буде прошло, славити са још већом снагом и уверењем.  

– То је оно што ја знам и зато сам потпуно миран – закључио је Иванић. 

Иванић је рекао да је после јучерашње одлуке Уставног суда БиХ, како је и претпостављао, дошло до погоршавања политичких прилика у БиХ. 

– Ми смо сад у заиста једном врло сложеном политичком тренутку и моја је обавеза да делујемо да се безбедносни аспект целе ситуације држи под контролом – рекао је Иванић. 

Уставни суд БиХ јуче је одбио апелацију Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање одлуке овог суда којом је Дан Српске – 9. јануар проглашен неуставним. 

Разматрајући захтев председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцену уставности Одлуке о расписивању референдума у Републици Српској, Уставни суд усвојио је привремену меру којом се привремено обуставља одлука Народне скупштине Републике Српске.