Прочитај ми чланак

Нови подаци ЦИК БиХ: Додик победио у 46, а Тривићева у 17 општина

0

Према тренутним подацима који се налазе на сајту Централне изборне комисије, председник СНСД-а Милорад Додик победио је у трци за председника Републике Српске у 46 од 63 обрађене општине, док је Јелена Тривић победила у 17 локалних заједница.

Додик је према прелиминарним подацима на обрађених 81,91 одсто гласова, победио је са око 30.000 гласова разлике.

Када је реч о резултатима по локалним заједницама, ЦИК је објавио резултате за 63 од 64 општине у Републици Српској, а према њима Додик је однео победу у 46.

Података једино нема за општину Источни Мостар, у којој има регистрованих 146 бирача.

Када је реч о градовима, Додик је победио у њих шест (Добој, Приједор, Требиње, Градишка, Зворник и Лакташи), али и у пет од шест општина које чине Град Источно Сарајево.

Јелена Тривић победила је у Бањалуци, Бијељини, Дервенти и Источном Старом Граду који је у саставу Источног Сарајева.

Са више од 15 процената разлике Милорад Додик победио је у Добоју, где је однео веома убедљиву победу са 59,73 одсто, односно 16.788 гласова наспрам Тривићеве која је освојила 7.500.

Такође, велика разлика је приметна и у Зворнику где је Додик добио глас 53,28 изашлих бирача или 12.183 гласова, а Тривићева је освојила 7.891 (34,51 одсто). Приближно 15 одсто разлике било је и у Приједору гдје је Додик освојио 48,25 одсто, а Тривићева 33,72 одсто, односно Додик 16.054, а Тривићева 11.219.

Оно где је Тривићева убедљиво победила, а што су и бројни аналитичари најавили је Бањалука, у којој је освојила 30.074 гласа (52,09 одсто), док је за Додика гласало 24.368 (42,21 одсто) изашлих бирача.

Тривићева је победила и у Бијељини, али не убедљиво. Она је освојила 1.283 гласа више од Додика. Од укупног броја изашлих бирача глас Тривићевој дало је 21.971 (47,76 одсто), а Додику 20.688 (44,97 одсто). Такође, победа није била убедљива ни у Дервенти, где је Тривићева имала свега 236 гласова више.

Оно што је евидентно направило разлику су општине. Од већих општина Тривићева је победила само у Модричи, Прњавору и Броду. Док је Додик победио на Палама, у Новом Граду, Козарској Дубици, Фочи, Вишеграду, Братунцу, Мркоњићу Граду.

Интересантни су подаци да је Додик победио у Котор Варошу, гдје ПДП има свог начелника, а да је Јелена Тривић победу однела у Милићима одакле је премијер Радован Вишковић.

Такође, Додик је победио и на Сокоцу где је СДС-ов Милован Бјелица, али и родном месту и тренутом месту боравка Мирка Шаровића, Рогатици и Источном Новом Сарајеву.

Иако се у медијима говорило о трзавицама између Стевандића и Додика, председник СНСД-а Милорад Додик победио је у општинама Станари и Шековићи, где је на власти Стевандићева Уједињена Српска, пише бањалука.нет

Лидер ПДП Бранислав Бореновић и кандидат за предсједника Јелена Тривић саопштили су данас да неће одустати од борбе да докажу да су покрадени током изборне ноћи.

Бореновић је рекао да не одустају од јучерашњег става да је Тривић однијела изборну побједу, али да су се током ноћи дешавале малверзације које су довеле до Додиковог бољег резултата.

FOTO: Youtube

Ми не одустајемо. Шта се то десило током ноћи, испитаћемо. Одустати нећемо. Правни тим ПДП припрема озбиљне правне радње према ЦИК БиХ. Погледајте, 30.000 неважећих гласачких листића према јутрошњим подацима ЦИК. Постоје озбиљни основи да се пониште избори за председника у највећем делу Републике Српске – рекао је Бореновић.

Он је рекао да ће све приговоре, које нису уважиле локалне изборне комисије доставити ЦИК-у, као и оне неправилности које су се дешавале током ноћи.

Он наглашава да постоји могућност да буду поништени избори за предсједника Републике Српске у великом броју мјеста и градова.

„У Зворнику је разлика између њих двоје 5.000 гласова, у Приједору око 33 посто исто 5.000 гласова. У Добоју је крађа тек евидентна јер је Додик према фалсификованим изборним резултатима ту побиједио са 10.000 разлике. То је немогуће“, рекао је он.

Он казао да је изборна крађа великих размјера, а навео је и примјер једног бирачког мјеста у Ћелинцу, гдје Тривић није освојила ниједан глас а у питању је село породице Тривић.

Новинарима се обратила и Јелена Тривић, која је казала да неће одустати од намјере да докаже да је побиједила.

„Сумњиво је било то што је ЦИК током ноћи саопштио да нема података за председника Републике јер одбори нису доставили податке у систем у року“, казала је она и додала да јој се јављају људи који су гласали за њу а тих гласова нема.

– Знамо да је на нивоу целе РС било крађа и што су слијепи гласали, тражићемо да се изборни процес понови на нивоу цијеле Републике Српске – рекла је Тривић и нагласила да правни тим ради приговре и тужбе против оних који су починили изборну крађу.

Према незваничним подацима Милорад Додик је у предности за око 30 хиљада гласова у односу на Јелену Тривић.