Прочитај ми чланак

Иванцов: Русија не наоружава РС, не снабдева је обавештајним подацима

0

ИЗЈАВА Колинде Грабар-Китаровић, председнице Хрватске, да Русија води хибридни рат у БиХ, да би могла снабдевати оружјем РС и да је референдум о Дану Републике први у низу ка њеној независности, узбуркала је духове у БиХ.

051510

Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ, рекао је да не коментарише изјаве политичара из земаља у којима није акредитован, али је негирао да његова земља у БиХ ради било шта мимо уобичајених дипломатских протокола:

„Не добављамо никакво оружје за РС, не разговарамо о тактикама нити делимо обавештајне податке како бисмо наштетили централним институцијама БиХ. Ми развијамо економске, културне и хуманитарне односе са Бањалуком. Не знам на шта се односи питање о хибридном рату. То је прилично неодређени термин који може имплицирати много тога. Нема ничега што би се ту могло односити на наше односе са БиХ или са РС.“

Иванцов је нагласио да се сарадња са РС одвија у складу с Дејтоном и у склопу сарадње са БиХ те да Русија негује добре односе и са централним институцијама и са ФБиХ.

„Не постоји никаква скривена намера у односима које имамо и тим односима не желимо нанети било какву штету држави БиХ, у којој сам ја амбасадор. Председник Додик је само један од равноправних партнера које имамо у БиХ, укључујући и оне у централним институцијама и у ФБиХ такође, мада је вероватно тачно да имамо више односа са РС. Али. у томе немамо никакве скривене планове“, рекао је Иванцов.