Прочитај ми чланак

Испред РЕМ-а гужва: Опозиција изнела план за преузимање РТС-а

0

Представници Удружене опозиције Србије Ђорђе Вукадиновић и Зоран Лутовац позвали су стручњаке да се пријаве на конкурс за избор чланова Управног одбора Радио-телевизије Србије, који је расписало Регулаторно тело за електронске медије.

На конференцији за новинаре испред зграде РЕМ, Вукадиновић је нагласио важност функције Управног одбора Јавног сервиса, јер је то тело које се бави руковођењем РТС-а, те да је важно да њега чине стручњаци.

– Сви знате ону симпатичну животињу – морско прасе која увек лоше пролази. РЕМ подсећа на морско прасе, јер није ни независно ни регулаторно тело, а и не обавља своју функцију – оценио је он.

Вукадиновић је казао да постоје помаци након одабира нових чланова Савета РЕМ, али да Удружена опозиција Србије то не примећује у раду јавног сервиса и телевизија са националном фреквенцијом.

– Очекујем да кажу да ли су у стању да спроведу своје законске обавезе, односно објективно и независно информисање, или због тога имају унутрашње проблеме, политички утицај, или им можда треба промена закона.

Вукадиновић је најавио да ће УОС предложити побољшање рада РТС и РЕМ, тако да јавни сервис и телевизије са националном фреквенцијом не буду „у служби власти, нити опозиције“, већ да организују дебате о важним темама попут питања Косова, афере Крушик и других.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац је оценио да РЕМ не врши своју дужност – да РТС не буде у служби „једног човека“, већ да буде јавни сервис, а да ТВ с националним фреквенцијама спроводе законе и информишу објекитвно и правовремено.

– За време владе Зорана Ђинђића рејтинг РТС-а је био 30 због тога што су Управни одбор чинили стручњаци и јер је уређивачка политика била умерена, док је данас рејтинг јавног сервиса једноцифрен. Опозиција овим не тражи присутност у медијима, већ да дођу људи од интегритета који ће се борити за јавни интерес – истакао је Лутовац и додао да су за то потребан политички притисак и институционално решење.

Нагласио је да данас нема дебата на телевизијама о важним темама у којима би учествовали стручњаци, а, уколико РТС настави да буде у служби власти, Лутовац је навео да су могуће и друге мере, попут бојкота оних који се тамо рекламирају.