Прочитај ми чланак

ИНСТИТУЦИЈЕ без одговора чиме је осуђеница у бекству заслужила пасош Србије

0

Вест да је бивша председница Владе Тајланда добила држављанство Србије узбуркала је домаћу јавност, пре свега због недостатка информација о томе.

Државне институције остале су неме на питања Н1 о томе, па остаје нејасно какав је то виши интерес натерао Ану Брнабић да потпише одлуку о примању у држављанство осуђеника у бекству

Новинар Бошко Јакшић каже да сакривање информација изазива сумњу да се ради о закулисним радњама.

Јинглук Шинаватра, бивша председница Владе Тајланда, код куће је криминалац у бекству. Осуђена је на пет година затвора због корупције у време док је била на положају. У Србији је, од пре неколико дана, комшиница Српкиња. Одлуком Владе на челу са Аном Брнабић од 27. јуна, Шинаватра је добила држављанство Србије

„Прима се у држављанство Републике Србије, Шинаватра Лерт Јинглук, рођена 21. јуна 1967. године у месту Чианг Маи, Тајланд, држављанка Тајланда“, стоји у одлуци.

Још је наведено да је одлука донета на основу првог и трећег става из члана 19 Закона о држављанству.

„У држављанство Републике Србије може бити примљен и странац чији би пријем у држављанство Републике Србије представљао интерес за Републику Србију“ и „о пријему у држављанство Републике Србије из става 1 овог члана, на предлог надлежног министарства, одлучује Влада Републике Србије“.

Из одлуке Владе Србије не види се о каквом се интересу ради, ни које министарство је то предложило. Пасоши су у надлежности МУП-а Србије, из кога нам нису одговорили на постављена питања, као што ни у Влади Србије нисмо наишли на отворена врата, па су и питања упућена на ту адресу такође остала без одговора. Једина званична информација на ту тему, како преноси Глас Америке, дата је из кабинета Ане Брнабић пре две године:

„Интерес Републике Србије за пријем страног држављанина у наше држављанство може бити економски, спортски, културни или научни, а процедура зависи од случаја“.

Једини који је пристао да говори на ту тему је председник државе, који каже да се залаже за „апсолутну либерализацију српских пасоша“.

„Не видим да је то за нас било какав проблем, посебно ако је влада могла да види ма какву економску ли било коју другу корист за нашу земљу. Тако да… То сад као свети пасош или не знам шта. Па супер, доводите људе у нашу земљу. Боље да доводимо људе, много људи смо изгубили захваљујући сиромаштву у којем су нас оставили“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Шинаватра у Србији никада није била, па је нејасно на који начин је обављена процедура, као и да ли јој је пасош уручен. У региону је боравила само једном и то у Црној Гори, након што је њен рођени брат Таксин Шинаватра, такође бивши премијер Тајланда, осуђен за корупцију, добио пасош Црне Горе.

А шта би могао да буде тај државни интерес?

„Постоји основана сумња да се ради о једном корупционашко мафијашком сплеткарењу. Поставља се питање да ли Србија постаје сигурна кућа за корупцију“, каже новинар Бошко Јакшић.

Јакшић каже да Шинаватра није једина одоба која је добила пасош, а коју прате контроверзе. Подсећа на Мохамеда Дахлана, бившег шефа палестинске тајне службе и некадашњег лидера покрета Фатах, који је држављанство Србије добио крајем 2013. године. Иако се ради о наизглед неповезаним особама, постоји нешто што им је заједничко, каже Јакшић.

„Заједнички именитељ и спона између њих је велики Вучићев пријатељ шеик владар Абу Дабија, који је пословни пријатељ и једне и друге породице, тако да долазим до закључка да би оводе могли да позовемо у помоћ још једног држављанина Србије, Стивена Сигала, изгледа би једини он могао да рашчисти ову мутну ситуацију“, додаје Јакшић.

Поред Сигала, држављанство Србије добили су и други уметници или спортисти, али и поједине контроверзне особа које су добиле црвене пасоше.

Магазин Недељник подсећа и на још два припадника Фатаха, Самира ел Машаравија и Суфијана Абу Зејида, који су такође држављани Србије.

Поједини, ипак, нису добили држављанство, али јесу другу врсту заштите. Па су, на пример, бизнисмени Себастијан Гица из Румуније и Цветан Василев из Бугарске, у матичним државама такође оптужени или осуђени за корупцију, добили политички азил у Србији.

https://twitter.com/srbininfo/status/1159890901310824449?s=20