Прочитај ми чланак

Симболика српског понижења – 28. јуна 2014. почињу преговори о уласку Србије у ЕУ

0

Симболика је често имала велику улогу у историјским догађајима. За Немце је нарочито била значајна.

Како би додатно понизио Французе, Хитлер је организовао да документ о предаји Француске буде потписан у Компијенској шуми, у истом железничком вагону у коме је немачка предаја потписана 1918.

 Судећи по недавној изјави бившег аустријског канцелара Волфгана Шисела, германски табор не заборавља поразе и дужнике ни после сто година. Шисел се на конференцији посвећеној стању у централној Европи у Бечу заложио за почетак преговора са Србијом о пријему у чланство ЕУ, али не на било који датум.

„За 2014., то јест 100 година после атентата у Сарајеву, бих пожелео да се отворе преговори о приступању са Србијом”, казао је он и оценио да би регион централне Европе требало да буде најснажнији партнер Немачке.

 Да ли то значи да ћемо доћи у ситуацију да тачно сто година после Гаврила Принципа Србија отпочињањем преговора о уласку у „четврти рајх“ (Европска унија) заправо потпише капитулацију пред новом германском империјом?

Нема сумње да би домаћи другосрбијански картел овај „историјски догађај“ на Видовдан 2014. године прогласио великим успехом, који ето на најлепши начин симболизује крај европских ратова и помирење Србије са Западом… Права истина је да ће то бити наметање истог оног документа, који је Хитлер приморао Французе да потпишу у Компијенској шуми, како би им се осветио за Први светски рат.

Такође, српско понижење на стотогидишњу атентата у Сарајеву, било би само једно од кобних Видовдана који су у историји задесили Србе: од Косовског боја, потписивања тајне резолуције са Аустроугарском 1881. године, херојског чина Гаврила Принципа, Видовданског устава прве Југославије, па све до резолуције Информбироа, успона и пада Слободана Милошевића…

 И крај југословенске приче почео је управо на Видовдан. Амандманима на Устав Хрватске српски народ је 28. јуна 1990. (нимало случајно) престао да буде конститутивни народ ове републике, док је 2006, Црна Гора, Резолуцијом 60/264 Генералне скупштине УН, постала 192. чланица светске организације.

Историја се први пут понавља као трагедија, а други пут као фарса, рекао је Карл Маркс…

 Алексеј Димитријевић