Прочитај ми чланак

Има ли Николић Вучићеву подршку за кандидатуру за председника?

0

Београд - Председник Србије Томислав Николић има подршку лидера СНС и премијера Александра Вучића за поновно кандидовање за ову функцију, верују у Председништву Србије, може се закључити из одговора које смо добили са Андрићевог венца. У кабинету премијера нису одговорили на питање Данаса има ли Николић Вучићеву подршку.

 

Tomislav-Nikolic-strajkuje-gladju-u-poslanickom-klubu-SNS-a

Николићева најава нове кандидатуре у финишу изборне кампање када је учествовао на митингу своје бивше странке у Крагујевцу, прошла готово незапажено и не би била ништа чудно да Николић практично до јуче није говорио да се неће кандидовати уколико нема подршку СНС и премијера. На питање има ли председник ту подршку у Председништву нам је одговорено питањем да ли хоћемо да кажемо да председник нема подршку и да ли смо чули шта је председник рекао.

На нашу констатацију да не желимо тако нешто да тврдимо већ да постављамо логично питање с обзиром на то шта је Николић раније говорио, одговорено нам је да је Николић „све рекао, ко хоће да разуме“. Није било одговора ни на констатацију да ли то значи да подршка постоји, а нисмо добили ни појашњење шта је то што Николић сматра недовршеним послом због кратког мандата.

Председник Николић је 21. априла навео да ће се на ту функцију кандидовати још једном 2017. и да сматра да је потребан Александру Вучићу на месту шефа државе. „Има нешто што нисам довршио, за шта је овај мандат био кратак. Мислим да Александар Вучић треба председник Србије Томислав Николић да бисмо завршили то што ја треба да завршим, а његово завршавање ће трајати дуго“, казао је Николић у интервјуу за Радио-телевизију Крагујевац. Он, како је рекао,

очекује да ће СНС још дуго бити на власти.

„Вучић има огромну енергију. Млад је, јак и здрав. Има добре сараднике, тако да ће они још дуго да владају Србијом, а то ће бити могуће, апсолутно, и без моје помоћи за три до четири године“, казао је Николић. Он сматра да „Вучићу треба Николић“ и верује да ће Вучић за три или четири године моћи да влада и без његове подршке. Николић је рекао да би до краја мандата могао да сарађује и са неком другом владом, али то би био „пакао за Србију“.

У децембру 2015. Николић је говорио да не жели да прави конкуренцију СНС и, ако га она не подржи, он се више неће кандидовати за председника Србије. Тада је рекао и да жели све најбоље СНС и да је уверен да би освојио и други мандат на председничким изборима 2017. ако би га странка подржала. На питање да ли би се повукао из политике ако би та подршка изостала, Николић је одговорио потврдно. У међувремену из СНС су стизале поруке да Николић не може да победи без Вучићеве подршке, јер Вучић има огромну популарности код грађана Србије.