Прочитај ми чланак

И „Зелене беретке” против Халиловића: Бошњаци не желе сукобе

0

Из Удружења Босна-Зелене беретке данас су оштро критиковали изјаве пензионисаног генерала Армије БиХ Сефера Халиловића, који је поручио да ће Република Српска нестати уколико дође до референдума и запретио је новим ратом.

zelene beretke zenica-790x565У саопштењу Удружења, које окупља ветеране рата, добровољце, првоборце и браниоце, наводи се да Халиловићеве изјаве одржавају његове приватне ставове и да Бошњаци не желе сукобе ни у најдубљим мислима.

Ратне претње Халиловића дале су алиби српским званичницима да поруче како ће Србија бранити Републику Српску и како ће Република Српска прогласити отцепљење, што се савршено уклапа у апокалиптични сценарио за Босну и Херцеговину, наводи се у саопштењу, које преноси агенција Патриа.

Удружење Босна – Зелене беретке сматра да су највиши бошњачки политички, академски и духовни функционери дужни да се одмах ограде од приватних претњи Халиловића, иза којих не стоје бошњачки народ, којем ни на крај памети није да прети ратом поводом противуставног референдума у Републици Српској.

И борачке организације такође треба да кажу да су претње Халиловића његов лични, а не став БиХ патриота, стоји у саопштењу.

Додаје се да посебна димензија скандалозних изјава Халиловића представља чињеница да су Бошњаци данас једини разоружани народ у Европи, који с правом стрепи за своју будућност.

Бошњаци немају другог излаза осим да се правним и политичким средствима боре за Босну и Херцеговину, а свако ко их гура у ратну опцију ради на штету Бошњака, истиче се у саопштењу.

Да ли је Халиловић ове скандалозне ратне претње казао како би стекао публицитет, или као некадашњи београдски обавештајац, мање је битно. Бошњачки званичници морају се хитно оградити од овог лажног патриотизма који иде на штету Босне и Бошњака, закључили су из Удружења Босна – Зелене беретке.