Прочитај ми чланак

ХВАЛА КОМШИЈЕ: Хрватска опет блокирала Србију

0

Све чланице Европске уније, осим Хрватске, данас су на састанку Комитету сталних представника, највишем телу после Савета министара, биле да се отвори поглавље 23 у приступним преговорима са Србијом.

srbija-hrvatska-lom

Холандија, која председава ЕУ до јула, жели да се до краја њеног мандата постигне сагласност и отвори поглавља 23 и 24 у преговорима са Србијом, а став Холандије одлучно подржавају Француска и Немачака, које наводе да је Србија испунила све постављене услове и да је отварање тих поглавља потребно да се одржи кредибилитет процеса проширења ЕУ.

Извори са састанка рекли су за агенцију Бета да Хрватску нико не може натерати да одобри отварање поглавља у преговорима са Србијом, али кажу да сви Хрватску убедјују да то није сврсисходно.

Хрватски представник рекао је да Србија за отварање поглавља 23 треба да укине регионалну надлежност српског суда за ратне злочине и да уведе аутоматску заступљеност припадника хрватске мањине у Скупштини.

Већина земаља у ЕУ каже да су то билатерална питања која нису постављена као услови за отварање преговора и да их треба упоредо решавати. Оне наводе да би отварање тих поглавља подстакло и решавање спорних билатералних питања.

Понеке чланице су у данашњој расправи показале извесно разумевање за хрватске аргументе, али су биле за отварање поглавља 23 у преговорима са Србијом до краја јуна.