Прочитај ми чланак

Хтео оружје за ОВК и поделу КиМ, а сад би „размену земље“

0

Републикански когресмен Дејна Рорбахер је уздрмао политичку јавност у Србији, после објављивања вести да је писао председнику Србије Томиславу Николићу.

096148

Писање дневног листа Блиц о томе је потом демантовано у Вечерњим новостима, али се због наводног савета конгресмена упућеном Николићу да би размена територија југа Србије и севера Космета била најбоље решење огласио и премијер Србије Александар Вучић.

Из Николићевог кабинета је саопштено да није познато да ли такво писмо постоји, док је Вучић истакао да је Рорбахер близак албанском лобију.

У његовој биографији се наводи да се залагао за бомбардовање српске војске на српској територији током рата у бившој Југославији, а 1995. године је посетио и Сарајево.

Шеф албанске лоби групе Џозеф Диогуарди је упутио похвале Рорбахеру за подршку Ослободилачкој војсци Косова, наводећи да је он први конгресмен који је затражио од САД да пошаљу оружје албанској паравојној формацији.

Конгресмен је о теми решавања проблема јужне српске покрајине писао 2011. године, пре почетка бриселских преговора између Београда и Приштине.

Он је тада, пративши логику бившег координатора Пакта стабилности за југоисточну Европу Ерхарда Бузека, истакао да је подела Косова најбоље решење.

Рорбахер је своју идеју изнео у ауторском тексту за “Волстрит џорнал“, поновивши тезу да би то било најједноставније могуће решење, које би донело дугорочну стабилност.

Радио Слободна Европа је јавио да је још 2009. године Рорбахер изашао са идејом да би размена територија између Србије и Косова по принципу северно Косово за Прешевску долину на југу Србије стабилизовала прилике на Балкану.

Тај сценарио, као једини одржив, изнео је недавно и бивши високи званичник ЦИА Стивен Мајер, за београдски “Недељник“, написавши да је Бриселски договор помогао да се реше “тривијалности“, док срж проблема није ни дотакнута.

Нешто раније, “Прешева јоне“ је објавила наводни интервју српског шефа дипломатије Ивице Дачића, у ком се он залаже за међународну конфедерацију и размену територије између Србије и Косова, што је Дачић демантовао и најавио тужбу.

Поред тих “закулисних“ радњи, чека се шта ће бити исход дијалога у Бриселу, који је подигнут на највиши политички ниво јер у њему сада учествују председници и премијери две стране, уз посредништво шефице европске дипломатије Федерике Могерини.