Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР ОТКРИО зашто Србија ништа не сме да предузме против Хрватске

0

Dacic-kvinta


Mинистар спољних послова Ивица Дачић разговарао је са амбасадорима земаља Квинте (САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија)који су задовољни досадашњим поступањем српске владе према мигрантима, као и одлуком да се примена реципрочних мера према Хрватској одложи.

Први потпредседник Владе Србије и министар Ивица Дачић амбасадиоре земаља Квинте је детаљно обавестио о проблему са којим се Србија суочила у односима са Хрватском поводом мигрантске кризе, наводи се у саопштењу Министарства.

Дачић је указао је да је Хрватска предузела мере које нису у складу са добросуседским односима и међународним стандардима, додајући да је реч о првом затварању границе између Србије и Хрватске од ратних збивања деведесетих година, преноси Танјуг.

Истакао је да актуелна избегличка криза нема никакве везе са једностраним потезима хрватских власти према Србији у погледу слободног кретања робе.

То је, према речима шефа српске дипломатије, „пример бруталне економске агресије усмерене према Србији“.

„Србија ће се до одређеног времена, односно до сутра, 23. септембра у поноћ, уздржавати од примене реципрочних мера према Хрватској и на тај начин дати простор да се на узајамно прихватљив начин дијалогом дође до решења проблема међу свим заинтересованим странама“, рекао је.

Дачић је указао је да Србија не жели да се нађе у позицији жртве, и да она не одређује руте миграната и не учествује у организацији њиховог трансфера до граница ЕУ.

Такође је додао да је Србија учинила све да избеглицама са Блиског и Средњег Истока омогући хуман третман на територији Србије и обави све неопходне процедуре када је реч о њиховој регистрацији, здравственој заштити, као и сваком другом виду заштите.

Одлука Хрватске да делимично пропусти камионе са кварљивом робом је непотпуно и за Србију неприхватљиво решење и Србија очекује да се Република Хрватска понаша у складу са постојећим међудржавним уговорима закљученим са Републиком Србијом и постојећим обавезама које проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању и њеног чланства у ЕУ.

У разговору са амбасадорима, шеф српске дипломатије нагласио је да је поносан што није забележен ниједан инцидент према мигрантима на верској или расној основи.

Он је замолио представнике Квинте да ову поруку пренесу својим владама.

Представници земаља Квинте изразили су задовољство досадашњим поступањем Владе Србије према мигрантима, као и одлуком да се примена реципрочних мера одложи.

Истакли су да се Србија, од самог почетка мигрантске кризе, понашала у складу са стандардима Европске уније иако још није њен пуноправни члан.

У разговору је било речи и о иницијативама за сазивање међународне конференције о свеобухватном решењу проблема миграната, на којој би учествовале поред земаља чланица ЕУ и земље кроз које мигранти транзитирају, додаје се у саопштењу.

milanovic-28c

Милановић: Србија неће увести мере против Хрватске

Премијер Хрватске Зоран Милановић тврди да Србија неће увести никакве мере против Хрватске јер би то биле мере против Еуропске уније.

„Хрватска је чланица ЕУ. Србија чак и да хоће не може да уведе никакве мере Хрватској, јер има уговор са ЕУ. Све што Србија направи или помисли да направи, ради против ЕУ, а ја сам сигуран да они то неће направити“, рекао је Милановић новинарима.

Премијер Aлександар Вучић изјавио је да ће Србија сутра у поноћ почети да примењује пакет мера ако са Хрватском не буде договорено отварање прелаза.

Он је рекао да је пре обраћања новинарима разговарао са хрватским премијером Зораном Милановићем и да ће се њихови разговори наставити вечерас, ноћас и сутра ујутру како би договор био постигнут до среде у поноћ.

„Влада је спремила пакет мера који би Србија, уколико ти разговор не успеју, као меру одбране себе и својих економских интереса предузимала од 24. септембра од 00.00 сати“, рекао је Вучић.

Он је прецизирао да су предвиђене мере у три нивоа и то политичке, правне и економске природе.

„Надам се да ниједне нећемо морати да применимо“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија мора да почне да функционише као држава у погледу третмана миграната и потврдио да је премијеру Србије понудио да им Хрватска помогне у превозу избеглица, пренела је Хина.

Новинаре је, наиме, занимао став хрватског премијера на најаву Србије да ће увести пакет мера против Хрватске, ако у идућих 30 сати не буде постигнут договор о отварању граничног прелаза Бајаково, који је Хрватска за теретни саобраћај затворила.

Премијер Милановић је током послеподнева разговарао са премијером Србије Aлександром Вучићем о проблему избеглица, а разговор је, како је оценио, био пристојан, интензиван и садржајан.

Вучић му је, наводи Милановић, рекао да мигранти када пређу македонску границу, Србијом путују по својој вољи, без контроле и надзора.

Вучићу је Милановић понудио помоћ Хрватске, односно 50, 100 аутобуса који би „мигранте преузели на јужној српској граници и превезли их у Војводину, на гранични прелаз Хоргош“.

Хрватски премијер истакао да је Хрватска, док то траје, увек спремна са прими барем пола тих људи, „али не може баш све“.

„Нисмо ми весла сисали, понудио сам ово као решење и мислим да је то врло фер решење. У противном, Србија не функционише као држава“, рекао је премијер Милановић.

Ту смо, додаје Милановић, да заједно направимо посао док ЕУ не ускочи.

„Јер ЕУ Србији, истини за вољу, није дала ништа. То исто треба рећи, то треба променити“, сматра Милановић.

Новинаре је занимало и какав ће став хрватски премијер заузети на сутрашњем ванредном самиту ЕУ посвећеном избегличкој кризи, а Милановић је одговорио цитирајући српску пословицу „гђе бургија (сврдло) неће, пара окреће“.

„Према томе, где не иде на силу, тамо треба дати новац. Дакле, Турској треба дати новац. Турску треба платити, с њима разговарати да та прича стане, јер тамо је скоро два милиона људи, а од њих је Европу прешло само 10 одсто“, рекао је он.

Милановић је оценио да нити Немачка не треба да прими 800.000 људи, нити Европи прети било каква опасност од ислама.

„То је једна од највећих глупости коју сам чуо у својој политичкој каријери. Нажалост, долази из Будимпеште. Видимо да су ХДЗ и Будимпешта усклађени када је у питању Мол и све друге ствари… Сутра ћу се залагати за то с (Миром) Цераром, (Вернером Фајманом, Aнгелом Меркел“, рекао је Милановић.

Извор: РТС, Танјуг