Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ НОВИНАР: Истукао сам Шешеља ШЕШЕЉ: Хрват лаже

0

"Звали су га Војо Жирафа, био је арогантан попут кочијаша и несклон шали".

Новинар 24сата.хр и магазина „Аутостарт“ Жељко Милићевић с Војиславом Шешељем је ишао у школу и сећа се да га је истукао приликом пријема у Савез комуниста. Звали су га Војо Жирафа, био је арогантан попут кочијаша и несклон шали, пише Милићевић у ауторском тексту који преносимо.

– Кад је 1971. Војислав Шешељ постао члан Савеза комуниста, већ је био председник Омладинске организације (ССО), одличан ђак у трећем разреду и најмлађи члан СКЈ-а у Првој гимназији у Сарајеву, где је рођен 1954. Заправо, партијску књижицу добио је на Тјентишту, односно Сутјесци, у озрачју успомена на Пету немачку офанзиву и сећања тад живих хероја.

Тамо нас је било око 500 средњошколаца и свима су исписане партијске књижице. Када ми је бануо у собу, у којој сам био с девојком, рекао сам му да сам дошао на излет, а не по књижицу. Згранут, плануо је и насрнуо на мене па је добио мало батина. Често сам у животу зажалио што нисам био ‘уверљивији’ – пише Милићевић.

У школи је био упечатљив, као и за време састанака општинских и градских омладинских организација, где смо се сретали јер сам ја био челник Младих у Петој гимназији (у коју је ишао и Бакир Изетбеговић, један од најлошијих ђака). Ту сам позицију изабрао како бисмо се изборили за ношење дуге косе и минића, као и пушења у одабраним просторијама, а он је био постављен од партијских отаца.

Арогантан, увек надмен, попут кочијаша или чувара затвора, несклон шали у средини која ‘од ње и с њоме живи’. Ретки су га волели, али ј енекима био потребан. ‘Ускогрудна комуњара с дна каце’ на Правном је факултету за три године дипломирао као врхунски студент. Постао је један од најмлађих асистената на Факултету политичких наука и први студент-продекан.

Војо Жирафа, како су га звали, поред свега тога је био интензивно ангажован у СК и у организацији Савеза студената. Проблеми с комунистима почели су након што је магистрирао, а плагијатом назвао магистарски рад Бране Миљуша, дугогодишњег председника Омладинске организације БиХ и ‘секретара Градскога комитета Савеза комуниста Сарајева’, који му је био и супарник за место асистента на Правном факултету. Плагијат је и доказао, али је директива из СКЈ била да то не иде у јавност. Али је ипак знала ‘цела чаршија’.

Била је то искра која ће Војислава учинити превратником, ултранационалистом, мрзитељем комунизма… Како је почео да руши све пред собом, подметнули су му у раној фази национализам и антикомунизам, а онда им се уистину приклонио.

Постао је политички дисидент, односно опозиција комунизму. У Београду се дружио с дисидентском елитом, ударним тимом Добрице Ћосића.

Због националистичких изјава 1984. је био осуђен и одлежао двогодишњу затворску казну. Остало је све познато – написао је Милићевић.

ШЕШЕЉ ПОСЛАО ОПАСНУ ПОРУКУ ХРВАТУ који тврди да га је ПРЕТУКАО У средњој школи и да су га звали ВОЈА ЖИРАФА!

Не разуме Воја што је тема хрватског новинара, али има и објашњење, у свом стилу.

Новинар 24сата.хр и магазина „Аутостарт“ Жељко Милићевић описао је школске дане са Војиславом Шешељем, називајући га арогантним, додајући да „није био склон шали“.

И не само то. Он је констатовао да му је жао што српског политичара, кога су наводно звали Воја Жирафа, није тукао жешће, помињући да је лидер радикала добио батине од њега на дан када је примљен у Савез комуниста.

Но, Шешељ се свог „другара“ не сећа:

– Не знам ко је тај Жељко. Можда је ишао са мном у школу, али ја њега не познајем. У разреду сигурно нисмо били, јер знам све из свог разреда – додаје он.

Ни надимак Воја Жирафа му није познат, а на то да „није био склон шали“ остао је у чуду:

– Можете мислити за мене неко то да каже! Мени је цео живот прошао у шали.

А туче на пријему у СК није било, тврди одговорно.

– Примљен сам у партију у Бањалуци, 1. септембра 1971. године, уз логорску ватру, као бригадир, у омладинском кампу. Обнављали смо Бањалуку након земљотреса – каже Воја, и још једном тврди да тада није било никакве туче.

– Ја сам имао само једну тучу у гимназији, и то са Томиславом Ожеговићем. Било је то иза дома ЈНА, пола школе је дошло да гледа. Био сам јачи, сутра је он дошао повијене главе. То је била она туча када вас хушкају са стране једног на другог – присећа се он.

Не разуме Воја што је тема хрватског новинара, али има и објашњење, у свом стилу:

– Хрвати су измишљен народ, па и то је измишљено. Све је измислио – каже за Жељка, кога, тврди, никада није ни упознао.

 

Остаје да се види да ли ће новинар из суседства имати одговор на ову поруку из Београда.