Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Захлађења односа са Србијом на неодређено

0

Због изјаве председника Србије Александра Вучића да је „Хитлер хтео свет без Јевреја, а да је Хрватска и њена политика хтела Хрватску без Срба“, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић неће доћи у посету Србији како је то раније најављено, сазнаје хрватски Јутарњи лист преноси Н1.

„Након последњег иступа Вучића немогуће је чак и размишљати о побољшању односа између наших држава. Следи дубоко захлађења односа са Србијом на неодређено време, а то рецимо значи да нема говора о посети хрватске председнице Србији“, изјавио је за Јутарњи лист високи државни званичник, преноси Н1.

Како наводи саговорник Јутарњег листа, а преноси Н1, неко време не треба очекивати ни сусрете виших владиних званичника Хрватске и Србије.

Јутарњи лист оцењује како су у политичким круговима у Загребу „љути због поређења са нацистичким режимом“, а „сматра се да је председник Србије постигао аутогол тако радикалним наступом“.

„Јер, упоредити чланицу ЕУ с Трећим Рајхом је изјава коју не може подржати нити једна озбиљна држава, а Вучић већ дуго покушава показати како је Србија фактор стабилности у регији. Уместо тога, сада је испао популиста, чији наступи заоштравају ситуацију, уместо да придоносе побољшању односа“, оцењује Јутарњи лист.

Неименовани саговорни загребачког дневника указује на тврдње Србије како, наводно, има све више савезника, уз опаску како је Београд „страховито узрујала присутност Израела и САД на обележавању Олује“.

„Свима је јасно да то није истина, него је Хрватска у пуно бољој позицији“. Осим тога, Вучић има големи интерни проблем, а то је признање Косова, па купује српску јавност оваквим националистичким иступима“, оцењује неименовани саговорник Јутарњег листа из врха хрватске власти.

Указујући на такву Вучићеву реторику, неименовани званичник оцењује да „све док то ради, не може бити говора о нормализацији односа Србије и Хрватске у које спадају и политички сусрети на највишим нивоима“.

Листа даље подсећа на недавне блатералне сусрете и Вучићев позив хрватској колегиници да посети Србију, уз напомену како „сада то, очито, не долази у обзир“.

Наглашава се и да „проблеми постоје и између две владе јер је у априлу Влада Србије прогласила хрватског министра обране Дамира Крстичевића непожељном особом као реципрочан одговор на хрватску забрану уласка у државу министру обране Александру Вулину“