Прочитај ми чланак

Хрватска: Србија да престане са провокацијама

0

Председник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Андреј Пленковић изјавио је да Србија мора показати поштовање према Хрватској и избегавати провокације.

plenkovic-n1

Упитан за заоштравања у односима између Србије и Хрватске, Пленковић је поручио да ће он и његова Влада „одлучно бранити националне интересе“.

„Влада ХДЗ-а ће се поставити принципијелно и чврсто. Већ сам као заступник у Европском парламенту покренуо иницијативу да Србија измени спорни закон. Такав закон је за Хрватску недопустив“, рекао је он.

Пленковић каже да ће Хрватска задржати позицију земље ЕУ и НАТО.

„Србија ако намерава да иде у том смеру мора показати поштовање према Хрватској и избегавати провокације“, поручио је Пленковић.

Додаје да Хрватска има пуно механизама да заштити националне интересе.

„ХДЗ неће допустити да Србија има закон којим њено тужилаштво може гонити хрватске држављане за казнена дела почињена на хрватској територији против хрватских држављана. То није универзална јурисдикција, то је хибридна регионална јурисдикција непозната у међународном праву и ми то нећемо допустити“, рекао је Пленковић.

Он је позвао Србију да смири тензије.

„Хрватска има битно квалитетнији међународни положај. Наша влада је уврстила низ критеријума у Поглавље 23. Искористићемо све механизме да ово решимо“, поручио је Пленковић.