Прочитај ми чланак

Хрватска: Са Србијом постоје отворена питања произашла из ратне прошлости

0

MILANOVIC U SREDU U BEOGRADU

ЗАГРЕБ – Хрватски премијер Зоран Милановић поновио је данас, на годишњицу чланства Хрватске у Европској унији, да суседна држава неће бити сметња Србији на путу ка чланству у Унији.

„Напредак Србије према ЕУ зависи од њене власти и грађана, ми јој нећемо бити сметња на путу, али ћемо тражити да испуни услове које смо морали испунити и ми“, поручио је Милановић.

Осврнувши се на прилике у региону југоисточне Европе и суседства нагласио је да са Србијом, осим економских интереса, постоје и отворена питања произашла из ратне прошлости.

Премијер најмлађе чланице Европске уније додао је да Хрватска континуирано ради на решавању тих преосталих отворених питања из прошлости, али да су истовремено окренути развоју и јачању свих облика сарадње.

Као пример је агенцији Хина навео да се у недавном случају катастрофалних поплава, Хрватска као држава чланица залагала у ЕУ да се помоћ Уније усмери и на суседне поплавом погођене земље.

Стање у суседној Босни и Херцеговини види као „несређено и тешко одрживо на дужи рок“, а за положај тамошњих Хрвата каже да је „незадовољавајући“.

„Понављам, као чланица ЕУ Хрватска утиче на дугорочну стабилизацију овог дела Европе и мост је између југоисточне Европе и Уније. Наш директни допринос политици проширења посебно се огледа у преношењу наших преговарачких знања и искустава државама региона“, навео је Милановић.

Сматрамо, додао је, да даље проширење ЕУ може помоћи консолидацији југоисточног суседства, што је у „стратешком интересу Хрватске, целе регије и Уније“.

„БиХ је при томе посебна прича и Хрватска ће се залагати за посебан приступ тој држави. Не можмо дозволити да европски напредак БиХ мере бриселски бирократи, Хрватска се залаже и залагаће се да ту државу ставимо у фокус челника ЕУ који доносе кључне одлуке. Колико год нам је важна европска перспектива целе регије, мојој влади ће БиХ бити фаворит за улазак у ЕУ“, тврди Милановић.

Што се тиче унутрашњег уређења БиХ, председник хрватске владе каже да се залаже да се развија као потпуно функционална држава трију равноправних конститутивних народа и свих њених грађана.

Остале државе региона, наглашава Милановић, „полако корачају напред“.

„То ме весели, поготово што је сада и Албанија добила статус кандидата, што смо ми отворено заговарали“, закључио је премијер Хрватске.

(Танјуг)