Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА ПРЕДСЕДНИЦА КОЛИНДА: Ни Трамп ни Путин, Вучић је најважнији

0

Изјава хрватске председнице Колинде Грабар Китаровиц́ да је главни спољнополитички догађај године у Хрватској њен сусрет са српским колегом Александром Вучиц́ем, иако се у 2018. срела и са Владимиром Путином, Доналдом Трампом и Емануелом Макроном, за професора загребачког универзитета Жарка Пуховског је "доказ да она не разуме ситуацију".

Кад се хрватска председница појављује у обично јако кратким контактима са Трампом, Путином или Макроном, она је „споредна фигура, пратец́и вокал“ и заправо нема о чему много да разговара, вец́ може да изражава жеље за бољом сарадњом и да тражи помоц́, али никаквих помака ту нема, оцењује Пуховски.

Фото: Бета

– По мом суду, њој се учинило да са Вучиц́ем може учинити нешто важно за односе две државе и да може показати да као председница може водити спољну политику и да ц́е повуц́и потез који други нису могли или хтели. Мислим да се јако осрамотила тим потезом, јер никаквих резултата од те посете није било – каже Пуховски.

Китаровиц́ева не разуме да се ништа није догодило, истиче Пуховски и додаје да Вучиц́ева посета Загребу не може бити важна само зато што су имали неколико протоколарних разговора. Подсец́а и да су Китаровиц́ева и Вучиц́ једно другом обец́али да ц́е помоц́и у тражењу несталих, а од тада се није ништа догодило.

На питање да ли би могло доц́и до приближавања на линији Колинда Грабар Китаровиц́ – Александар Вучиц́, с обзиром на резултате избора у Босни и Херцеговини где је дошло до приближавања Додиковог СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, Пуховски одговара да је у БиХ „Влада Хрватске више или мање службено прогласила Додика својим представником хрватске заједнице у Председништву БиХ, јер Комшиц́а не признају“.

– И онда они се они понашају као да је Додик хрватски представник и то је ствар Владе која води дневну политику и председница нема с тим пуно везе и не може на то утицати. Она ц́е покушати да спаси образ, доказивац́е да је сусрет са Вучиц́ем успео, а заправо је био фијаско. И она ц́е то и даље чинити, а других резултата нема – објашњава Пуховски.

С друге стране, председник Информационо-документационог центра „Веритас“ Саво Штрбац сматра да је сусрет са српским колегом за Колинду Грабар Китаровиц́ изузетно важан зато што су из тог сусрета произишле неке врло битне ствари и за Хрвате и за Србе, али и за њен останак на власти у још једном мандату.

– Именовали су своје специјалне изасланике за нестала лица, а нестали су болно питање и једних и других, с тим што Хрвати томе, као победници у рату деведесетих, дају вец́и значај и на неки начин, рекао бих, политички се додворавају бирачком телу. Реч је о популацији од преко пола милиона бранитеља, а ко добије бранитеље на своју страну тај је победник на сваким изборима, још ако се томе придода и наклоност Римокатоличке цркве… – каже Штрбац.

Друга ствар која много оптерец́ује Хрватску јесте регионална надлежност за суђења за ратне злочине у српским законима, додаје наш саговорник.

– Хрватска свим силама жели да натера Србију, па и преко ЕУ, да уклони те одредбе из својих закона, што је такође питање везано за победничку страну, полумилионско бирачко тело бранитеља и за цео народ који доживљава Србију као агресора – закључује Штрбац.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!