Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА НАВИЈА ЗА БАЈДЕНА: Трампова политика довешће Србију до Сиска

0

И Хрваткса помно прати председничке изборе у САД на којима се бира будући председник: Доналд Трамп или Џо Бајден.

Америка је, са свим својим манама, кључно утицала на стварање бољег света након завршетка Другог светског рата, одбрану демократије и економских слобода, а онда и рушење тоталитарних комунистичких система на челу са СССР-ом.

FOTO AP Photo

Али, САД је имао пресудну улогу и у подручју региона, анализира хрватски портал Индекс.

Влада председника Била Клинтона омогућила је наоружавање војске Хрватске и својим обавештајно-војним капацитетима помогла јој у ослобађању тзв. Крајине.

Америка је помогла и да хрватско-бошњачке снаге у БиХ ослободе прилично велика подручја, а 1999. САД је имао кључну улогу у дешавањима у јужној српској покрајини, на Косову и Метохији, наводи се.

Укратко, САД има велику важност за овај регион Балкана, а то значи да није свеједно ко ће победити на изборима.

Како пише Индеx.хр, долазак Бајдена у Белу кућу био би много бољи за Хрватску.

Портал додаје да треба бити реалан, јер ће југоисточна Европа и убудуће бити споредно питање за Вашингтон.

„Но, и у таквим околностима боље је да САД води неко ко разуме проблеме, а не ксенофобни продавац магле попут Трампа. Баједну се не може оспорити стратешко промишљање, које је одлика мудрих државника“, пише портал.

Подсећају да се захваљујући Бајдену Америка умешала у ратове у БиХ, Хрватској и на КиМ, као и да је натерала Хрвате и Бошњаке на сарадњу.

Осим тога, како пишу, за Трампа европски југоисток не значи ништа, осим за сопствену промоцију. Али и тада је опасан јер је пре две године његова екипа „смислила“ промену граница између Србије и Косова, што је одмах изазвало реакцију спојених осуда и навело Милорада Додика да затражи отцепљење Републике Српске из Босне и Херцеговине. Што онда, према даљем закључку, има директан утицај на Хрватску, која добија Србију јужно од Сиска.

За разлику од Трампа, који нити нешто разуме, нити се држи основних етичких начела, Бајден је још 2001. године Сенату поднео извештај у којем се наводи да Балкан није стратешки споредна представа, као и да југоисточна Европа остаје кључна за сигурност целог континента, као и за САД. И данас мисли исто – прошле недеље је најавио да ће штитити целовитост БиХ и подржавати улазак у Европску унију и НАТО. Колико је познато, идентичне циљеве заступа и службена хрватска политика.

Доналд Трамп је упропастио пуно од онога што су његови амерички претходници стварали након 1945, закључује хрватски медиј. Због Трампа, данас је Америка антипатична држава, како показују резултати истраживања угледног Пеw Ресеарцх Центера, према којима је у свету степен сагласности с политиком САД-а на најнижој разини у више деценија.

Због свега набројаног, закључак текста је – и САД-у и Хрватској више би одговарала победа Џоа Бајдена.