Прочитај ми чланак

ХРВAТИ У ПAНИЦИ ЗБОГ ШЕШЕЉЕВЕ НAЈAВЕ: Добио сам дипломатски пасош, идем у Загреб

0

Председник Српске радикалне странке поручио је данас на Твитеру да је добио дипломатски пасош и да ускоро путује у Загреб. Шешељеву најаву одмах су пренели водећи хрватски електронски медији.

seselj-pasos_f

– Добио сам дипломатски пасош. Ускоро идем у Загреб. Надам се да ми као угледном српском дипломати хрватске власти неће правити никакве сметње – написао је Шешељ на Твитеру.

Шешељ тврди да му је план да са новим документом прво посети Загреб и састане се, како каже, са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.

– Тачно је да сам добио дипломатски пасош. Добио сам га на основу тога што сам главни лидер опозиције, шеф највеће опозиционе посланичке групе у Скупштини Србије – рекао је Шешељ Тањугу.

Одговарајући на питање какве реакције очекује, каже:

– Видећемо. Вероватно има људи којима се не свиђа мој долазак у Загреб, али мислим да ће ме огромна већина срдачно дочекати – рекао је Шешељ.

На питање да ли му је поверена мисија у иностранству, с обзиром на то да по Уредби о издавању дипломатских и службених пасоша, посланик тако може да добије дипломатски пасош, Шешељ је рекао да има мисију, али да се оне не поверавају јавности:

– Ја сам чувени мисионар – нашалио се.

Одмах пошто је Шешељ објавио ову поруку, на Твитеру се огласила и посланица СРС у Скупштини Србије Aлександра Белачић и објавила фотографију дипломатског пасоша њеног лидера.

Иначе, право на дипломатски пасош, на основу Уредбе о издавању дипломатских и службених пасоша, имају председници Републике, Народне скупштине и Владе, потпредседници Владе, министри, председници Уставног суда и Врховног суда Србије, гувернер Народне банке, као и начелник Генералштаба Војске Србије.

Дипломатска путна исправа издаје се и запосленима у Министарству спољних послова, у складу са прописом ресорног министра.

Ради обављања поверене мисије у иностранству, на образложени предлог, дипломатски пасош се издаје посланику у Скупштини Србије, тужиоцу за ратне злочине Србије, председницима скупштина и извршних већа аутономних покрајина, руководиоцу цивилне и војне службе безбедности.