Прочитај ми чланак

Хрвати о хапшењу Хркаловић: Вучић и екипа перу председника од самог себе

0

Хрватски портал Индеx.хр писао је о бившој државној секретарки МУП - а Дијани Хркаловић. Како наводе, "Вучић хапшењем Дијане Хркаловић покушава да скрене пажњу с пуно веће афере".

Текст са портача Индеx.хр. преносимо у целости:

FOTO: Printscreen

Регионални медији ових дана пуни су чланака о Дијани Хркаловић, бившој високопозиционираној државној секретарки српског МУП-а која је у петак уахпшена у оквиру истраге прикривања доказа убиства.

Бившој државној секеретарки МУП-а Србије одређен је истражни притвор у трајању од 30 дана због „постојања околности које указују да би боравком на слободи ометала поступак утицањем на сведоке“, образложио је Виши суд у Београду.

Десна рука некадашњег Вучићевог миљеника

Вест да је бивша десна рука министра полиција ухапшена сама је по себи интригантна, али 34-годишња Хркаловић је пажњу медија и јавности изазвала из још најмање два разлога: свог атрактивног изгледа и чињенице да је њено хапшење најновија епизода много веће афере која већ месецима тресе председника Србије Александра Вучића, његовог донедавно миљеника Небојшу Стефановића, актуалног министра обране чија је државна секретарка била Дијана Хркаловић, те владајућу Српску напредну странку (СНС).

Када се томе придода чињеница да је Вучић преузео контролу над свим институцијама у Србији, као и кампања режимских таблоида против Стефановића и Хркаловић, службену верзију догађаја треба узети с резервом.

О привођењу и хапшењу Дијане Хркаловић огласио се и Вучић који заправо и нема неке уставна овлашћења да се бави полицијским истрагама, али га то досад није заустављало да баш то ради. Уосталом, пре му је као министар полиције најближи интимус био баш данас компромитовани Стефановић, док му је сада то његов наследник Александар Вулин. Дапаче, Вучић стално у јавности даје изјаве о истрагама и мафији, фингирајући да води борбу против мафије, у чему му Вулин верно асистира.

Вучић се стално петља у полицијске послове

Вучић је, гостујући на приватној провладиној ТВ Првој, потврдио да је полиција привела Хркаловић у светлу нових доказа у истрази о „убстиву на шинама“ у Београду, када је на трамвајској прузи у Улици краљице Марије у Београду 2017. године убијен Властимир Милошевић.

„Знам што смо добили данас од људи који су сведочили и одмах су надлежна тела реаговала… Полиција оперативно, не само да има сазнања већ и непосредне доказе“, рекао је Вучић и додао: „Ми знамо ко је извршио ликвидацију Милошевића, али да не бих вршио притисак на тужилаштво и правосуђе, не морам о томе говорити. Када бисмо вам рекли све што знамо, људи би били шокирани.“

Вучић је на питање зашто је било потребно четири године чекати на хапшење рекао како је у петак „неко из полиције одлучио да проговори о томе“, понудио исказ и да је после тога било могуће ухапсити бившу државну секретарку МУП-а.

Због убиства Милошевића је 2017. био приведен Вељко Беливук, познатији као Веља Невоља, али га је Виши суд у мају 2018. године ослободио оптужби.

Дијана Хркаловић је каријерни успон доживела кад је Вучић дошао на власт

Хркаловић је у полицију дошла у априлу 2014. године на место заменице шефа кабинета министра, из Безбедносно-информативне агенције (БИА). Била је млади и амбициозни кадар СНС-а, а у међувремену је и докторирала психологију. За државну секретарку је изабрана 2017. године. Хркаловић је у сигурносне структуре Србије ушла као политички кадар и то у тренутку када је Вучић постао премијер Србије и био и шеф Уреда за координацију служби безбедности.

Фото: МУП Републике Србије

Како је писао независни истраживачки портал КРИК, Хркаловић је била партнерка жандарма Ненада Вучковића званог Вучко, једног од утицајнијих људи у полицији за кога је откривено да је био близак криминалној групи убијеног Александра Станковића званог Сале Мутави.

КРИК је открио да је српска полиција док је Дијана Хркаловић била на високим позицијама у МУП-у хапсила углавном припаднике шкаљарског клана, док су криминалци из супротстављеног кавачког клана ретко завршавали иза решетака.

Повезаност мафије и полиције у Србији није ништа ново

У време њеног мандата, у Србији је порастао број криминалних обрачуна, а број решених случајева остао је на ниским нивоима. Криминални обрачуни ескалирали су 2015. године – када је у криминалним ликвидацијама страдало 18 људи. Представници Министарства унутрашњих послова неколико пута су покушавали да ситуацију представе бољом тако што су манипулисали статистиком. Подаци, међутим, говоре да је у задњих пет година, колико је Хркаловић у МУП-у, 78 особа ликвидирано у криминалним обрачунима, а да је решено тек пет случајева, писао је КРИК.

Уосталом, повезаност мафије и полиције у Србији није ништа ново, та је веза успостављена 1990-их и до данас није посве прекинута. Само се смењују мафијашки кланови и полицијски службеници који су у договору.

Блиц је јуче објавио и фотографију наводне криминалне мреже коју је Хркаловић организовала у сигурносним структурама.

„Група Мангуста је формирана да би пратила припаднике два најмоћнија мафијашка клана у Србији у то време – шкаљарског и кавачког. По препоруци Дејана Миленковића Багзија, тада начелника Службе за специјалне истражне методе (ССИМ) Управе криминалистичке полиције, за главног оперативца групе је из градске полиције доведен Цока Дамјановић“, наводи Блиц.

Извор Блица каже да се вјерује да је група најближих сурадника Дијане Хркаловић у МУП-у Србије користила радну групу Мангуста да би организовала прислушкивање председника Вучића.

Службеној верзији не треба вјеровати

И ту и у службеној верзији догађаја долазимо до правог главног актера свих ових афера, председника Србије Вучића, те његове породице, конкретно брата Андреја и сина Данила.

Потоњи је више пута виђен, па и фотографисан с припадницима мафије, што је Вучића посебно нервирало. Не што му се син дружи с мафијашима, већ што се о томе извештава, па су режимски медији вишекратно покретали кампању о томе како независни медији угрожавају породицу председника Србије.

Афера које се Вучић плаши је Јовањица, што је назив велике илегалне плантаже марихуане коју је водио СНС-у блиски Предраг Колувија, који је из државног буџета добио подстицај за узгој органске хране на фарми Јовањица поред Старе Пазове, у Војводини.

Афера Јовањица

Плантажа је откривена случајно. Полиција је 14. новембра 2019. ухапсила Колувију због лажне полицијске легитимације и неовлашћеног кориштења полицијске светлосне сигнализације на аутомобилу, те је даљом провером на фарми открила и плантажу за узгој марихуане и лабораторију за производњу дроге, 800 килограма сувог канабиса те више хиљада стабљика сирове биљке.

Колувија је завршио у притвору, да би ових дана био пуштен на слободу. Колувијин адвокат је Владимир Ђукановић, високопозиционирани СНС-овац у јавности познат под надимком Ђука Бизон, који је недавно са својим клијентом Колувијом објавио дуги интервју у којем је оптужени неувјерљиво покушао да се оправда. Ствари су ескалирале када је режимским медијима Вучић рекао да је одгледао тај интервју те почео да брани Колувију, тврдећи између осталога, нетачно, да је у Немачкој марихуана легализована. Још луђе, Вучић се згрозио над чињеницом да је Колувија толико дуго био у истражном притвору јер „није убио 700 људи“.

Је ли Вучићев брат Андреј повезан с мафијом?

Зашто би се председник Србије бавио јавном обраном осумњиченог дилера?

Зато што су се у јавности појавиле индиције да је Колувија повезан с Андрејем Вучићем, братом председника Србије.

У међувремену се одбрани Колувије придружио и актуални министар полиције Александар Вулин који се одлучио да аферу Јовањица прогласи малтене намештеном, а све с циљем да се на крају Александар Вучић натера поднесе оставку.

„Делови МУП-а су били спремни да учествују у радњама које су неспојиве за полицајце, који су били спремни на све ово што се дешавало око Јовањице – да би председник Вучић видео рођеног брата у затвору и да би поднео оставку“, казао је Вулин за телевизију Пинк неки дан, и тако индиректно Дијани Хркаловић напаковао оптужбу да је у томе учествовала.

Актуални министар обране Стефановић у јавности покушава да се опере од оптужби и говори да ће ићи на полиграф. Вучић га и даље држи на позицији министра, иако је очито да је изгубио његово поверење и да је позицију миљеника преузео Вулин.

Дијана Хркаловић зна превише

Иако су је таблоиди прозивали месецима, Хркаловић је ухапшена тек у петак прошле недеље, баш када се афера Јовањица поновно закувала. И сада је Јовањица поновно донекле пала у други план, а јавност у Србији се покушава усмерити тиме да се бави еротским фотографијама бивше државне секретарке МУП-а, које су „случајно“ баш сада исцуриле у јавност.

С обзиром на позиције које је обављала и људе с којима је сарађивала, тешко је поверовати да је амбициозна Дијана Хркаловић невина у циелој причи. Али је још теже поверовати да су без мрље Александар Вучић, његови најближи пулени и контроверзни брат. Нарочито ће бити занимљиво ако Хркаловић одлучи да проговори о свему што зна да би спасила властиту кожу. То би заиста могао бити увод у Вучићев крај.

Стога ових дана сведочимо медијском спектаклу у Вучићевим режимским медијима у вези свега повезаног с Хркаловић те наметању новог наратива у вези афере Јовањица. Сви актери ове приче су у њу умешани до грла, па ће бити занимљиво видети хоће ли Вучићу и његовој екипи успети прање председника Србије од њега самог.