Прочитај ми чланак

Хоће ли Порфирије и од Вучића тражити да га уклони из СНС спота?

0

Патријарх Порфирије, као некадашњи митрополит загребачко-љубљански, затражио је у току кампање за председничке изборе 2017. године, од председничког кандидата Вука Јеремића да неизоставно уклони његове фотографије и делове видеа из предизборно-промотивних материјала у којима се појављује, а које је Јеремић користио у кампањи. Сада када је то исто урадио Александар Вучић за предстојеће председничке и парламентарне изборе 3. априла, јавност се пита да ли ће поглавар СПЦ бити доследан и затражити од напредњачког лидера исто што је и од Јеремића пре пет година.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, саопштио је да је будући кандидат на председничким изборима, Вук Јеремић, у политичке сврхе злоупотребио његово присуство на верском скупу у Требињу. Тим поводом, митрополит Порфирије затражио је од Јеремића да неизоставно уклони фотографије и делове видеа из предизборно-промотивних материјала у којима се појављује његово преосвештенство, пренео је РТС Танјугову вест.

– Улога свештеног лица јесте да спаја, а не да раздваја. Нисам се ни раније јавно опредељивао за политичке личности или странке, а немам намеру да то чиним ни у будуће. Чиним све да моја дела, како у Србији тако и у Хрватској и у Словенији, буду заснована на јеванђелским начелима и усмерена искључиво ка општем добру сваког човека, без обзира на политичко или идеолошко опредељење – навео је тадашњи митрополит Порфирије.

Е, па лепо, ево сад изванредне прилике првом човеку српске цркве да покаже доследност и принципијелност као свештеног лица које „спаја, а не раздваја“ и које се води „јеванђелским начелима“.

– Ваша Светости, хоћете ли од Вучића тражити да Вас уклоне са предизборних фотографија или сте Ви себе изузели и активно сте у кампањи СНС? Некоћ сте се, у страху, извињавали што сте били на истом месту где и Јеремић. Мислио сам да не може бедније, али ви то демантовасте 100 пута – стоји у објави Црквених актуелности на Твитеру.

Наиме, Александар Вучић, како смо писали, на најгрубљи начин је повредио осећања верника, (зло)употребивши патријарха Порфирија у предизборном споту СНС.

Овим су повређена верска осећања не само верника који не гласају за Вучића и СНС, већ је стављен на пробу морални интегритет актуелног врха СПЦ који је на челу са Порфиријем издао наређење владикама да не смеју да говоре о политици.

Наиме, Синод СПЦ упутио је писмо владикама у ком се наводи да им је забрањено “уплитање у световне послове” и пружање подршке странкама и политичарима.

– Посебно ставити на знање да је недопустиво било какво учешће у страначким надметањима, давање јавних изјава у корист или на штету појединих странака или кандидата у изборним процесима и ван њих – наводи се у писму, уз напомену да се на тај начин ствара “смутња и раздор у верном народу”.

Случај је хтео да управо Порфирије, као поглавар СПЦ, буде први на искушењу да испоштује сопствену одлуку. Сада ће се јасно видети да ли је први међу једнакима у СПЦ морално достојан да каже диктатору да уклони његов лик из спота како се не би стварала „смутња и раздор у верном народу“.