Прочитај ми чланак

ХИТНО!!! Вучића у Поточарима (Сребреници) муслимани напали каменицама!!!(ВИДЕО)

0

vucic i bil klinton u srebrenici

У Сребреници се данас обележава двадесета годишњица од наводног ратног злочина над муслиманским становништвом. Обележавању годишњице у Меморијалном центру Поточари присуствује велики број страних делегација и званичника, укључујући и премијера Србије Александра Вучића, али и председника Словеније Борута Пахора, бившег америчког председника Била Клинтона, хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић, и многе друге.

Премијер Србије Александар Вучић стигао је у Сребреницу нешто иза 10 часова. Он се по доласку није обраћао новинарима, и уписао се у Књигу жалости.

 Фото: Танјуг - Срђан Илић, Зоран Жестић

Фото: Танјуг – Срђан Илић, Зоран Жестић

ХИТНО!!! ВУЧИЋ У ПОТОЧАРИМА НАПАДНУТ КАМЕНИЦАМА!!!

Након званичног дела комеморативног скупа, у тренутку док су представници делегација полагали љиљане на спомен-обележје, премијер Александар Вучић нападнут је из масе разним предметима.

Део присутних је узвикивао „Вучићу напоље“, а како је јавила ТВ Н1 виђен је и транспарент „За једног Србина убићемо 100 муслимана“.

Из дела масе на премијера Вучића је бачен неидентификовани предмет, поједини медији јавили су да је реч о камењу, патикама, благу…

Један члан делегације покушао је премијера заштити кишобраном, али је он то одбио.

У том тренутку реис ул улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић је потом позвао многе рисутне да остану достојанствени у свом болу.

„Немојмо дозволити онима који су бол проузроковали да данас буду овде изнад нашег достојанства. Останимо достојанствени као муслимамни то је наша обавеза према нашој вери“, рекао је Кавазовић након што је дошло до инцидента са српском делегацијом када је премијер Александар Вучић извиждан.

Кавазовић је позвао присутне који су, како је рекао дошли да клањају дзеназу (укоп) својој браћи и сестрама своја лица окрену ка Кибли (Меки).

Премијер је дочекан звиждуцима и повицима масе окупљеног народа, али ситуација није било толико драматична због високих степена мера безбедности. Вучићевом доласку претходило је ојачавање полицијског кордона, јавља дописник Блица.

Мајке Сребенице су премијеру Вучићу пожелеле добродошлицу, а једна од њих Хатиџе Мехмедовић му је на ревер окачила Сребренички цвет, преноси Танјуг.

Како јавља репортер „Блица“, долазак Била Клинтона и Мадлен Олбрајт дочекан је еуфоричним аплаузом и повицима одобравања.
 
Нешто после премијера Вучића стигла је и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Први је од званичника дошао главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц, а потом су пристигле делегације држава на високом нивоу.

Пахор: Прошлост се не може мењати, али будућност може

Председник Словеније Борут Пахор поручио је данас у Поточарима да се прошлост не може мењати, али зато будућност може.

„Будућност тражи бар две ствари. Прво су помирење и опроштај. Знам да је то тешко, али то је једина алтернатива. Друго је јасна европска перспектива БиХ“, објаснио је он у изјави новинарима.

Према Пахору, помирење могу постићи само грађани БиХ, а међународна заједница ту не може пуно помоћи. Међутим, оно што може међународна заједница јесте да учини пуно у вези јасне европске перспективе.

„То је мој задатак и задатак Словеније. Учинићемо све што је могуће да се не одуговлачи с том будућношћу“, нагласио је Пахор који је један од говорника на данашњој комеморацији.

Маскирне униформе, „ратне“ заставе и мајице са натписима

У Меморијални центар Поточари читавог јутра долазио је све већи број грађана.

Како јавља репортер Блица, у самом у самом Меморијалном центру тешко је проценити колико је људи дошло. Град је од синоћ био жив, а будући да је у току Рамазан, роштиљарнице су радиле читаву ноћ.

Седамнаест говорника

У свечаном делу комеморације предвиђено је обраћање 17 говорника, међу којима ће, поред председника Словеније Борута Пахора, бити и Колинда Грабар-Китаровић, премијер Турске Ахмет Давутоглу, некадашњи председник САД Бил Клинтон, као и члан Председништва БиХ Драган Човић. Присутнима ће се обратити главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц, председник тог Суда Теодор Мерон, као и високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко, заменик генералног секретара УН Јан Елиасон, шеф холандске дипломатије Берт Кендерф и саудијска принцеза Нур. Комеморативна свечаност почиње у 10.30, а после тога ће бити сахрањени посмртни остаци 136 сребреничких жртава идентификованих у последњих годину дана.

Саобраћај на путу од Сребренице до Братунца је успорен због великог броја аутомобила, као и грађана који пристижу на комеморацију.

Атмосфера је мирна, а о безбедности грађана брину припадници полиције и Оружаних снага Босне и Херцеговине, чије је присуство у великом броју приметно око Меморијалног центра Поточари.

У његовој околини грађани махом носе мајице са натписима „Геноцид у Сребеници“, међу њима има и појединаца у маскирним униформама са бошњачким обележјима, и „ратним“ бошњачким заставама.

Бројне новинарске екипе из БиХ, региона, и европских држава, односно више од 800 акредитованих представника медија, од јутрос преносе догађања у Меморијалном центру Поточари.

Како је програмом предвиђено, данас се очекује долазак великог броја званичника, који ће се у меморијалној сали, у којој се одржава изложба фотографија „Сребреница – Поточари 1995 – 2015.“, уписати у књигу жалости.

Главни говорник на комеморацији биће председник Словеније Борут Пахор, а како је најављено у Сарајеву, у Поточаре ће доћи и бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић, бивши председник САД Бил Клинтон, саудијска принцеза Нура, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, председник Црне Горе Филип Вујановић и многи други.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, иако је раније било најављено, неће присуствовати данашњој комеморацији сребреничких жртава у Поточарима, саопштено је из њеног кабинета.

Као разлог се наводи њена заузетост преговорима о иранском нуклеарном програму у Бечу, који су ушли у финалну фазу.

Председник Организационог одбора и начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић рекао је Тањугу да су своје учесће потврдили и председник Македоније Ђорђе Иванов, заменица генералног секретара УН Жан Мари Гено, министри спољних послова већине европских земаља, као и представници музеја холокауста из САД.

Поред Пахора, очекује се да се на комеморативној свечнаости обрате Клинтон, председник Хашког суда Теодор Мерон, главни тужилац Серж Брамерц, високи представник за БиХ Валентин Инцко, српски члан Председништва Драган Човић и други.

„Ми у организационом одбору смо учинили све да тај догадајај прође у најбољем реду, достојанствено и са фокусом на 136 новоидентификованих жртава које ће бити укопане 11. јула“, рекао је Дураковић.

Више од 2.000 полицијских службеника разних нивоа, укључујући и 1.200 припадника МУП Републике Српске, бринуће о безбедности, док ће око 350 редара бити сервис грађана и делегација.

Дураковић је навео да ће сви који дођу у Сребреницу имати исти третман и истакао да организатори не желе да српски премијер доживи било какву непријатност у Меморијалном центру.

„У овом моменту немамо таквих сигнала. Ми не желимо да због било чега оставимо лош дојам као домаћини, желимо да свако ко дође буде исто третиран као и друге делегације“, рекао је Дураковић. Дураковић је поновио да Насер Орић неће присуствовати комеморацији у Сребреници 11. јула, као и да неће иступати у јавности.

Извор: Танјуг, Блиц.рс